Så hjälper obekväma situationer oss att växa: 5 sätt att utöka din komfortzon

2018-01-16

Ingen kan förneka hur skönt det är med rutin, särskilt när vi är överarbetade eller stressade. Rutin kan vara till hjälp, både privat och professionellt. Struktur kan effektivisera våra liv, hjälpa till att automatisera beslutsprocesser och framför allt ge oss tröst.

Livets goda vanor

Men vi som människor adopterar ett märkligt beteende när det gäller komfort. Även om dina rutiner eller vanor inte är särskilt positiva, till exempel att du inte går till gymmet trots din önskan om att vara i form, eller inte klarar av ditt mål att resa, kommer människor ofta att fortsätta med detta beteende, för det är bekvämt.

Tyvärr kan våra bekvämligheter hålla oss fast: fast i bekanta mönster där vi helt enkelt accepterar status quo. Med tiden, om vi inte gör en medveten förändring, misslyckas vi med att uppfylla våra drömmar och önskningar.

Gör dig fri

När det gäller personlig utveckling, att uppfylla din potential och leva ett liv du är stolt över, måste du gå bortom din komfortzon och uppleva obehag för att hitta lyckan du söker.

Vi har lärt oss att tro att obehag är något dåligt och att vi borde undvika det. Tänk på känslan från ett hårt gympass, nervositeten och spänningen när du landar i ett främmande land: du kan bara uppleva dessa känslor genom obehag.

Utöka din komfortzon

För att bli den person du vill vara måste du vara bekväm med att vara obekväm.

Att utöka din komfortzon behöver inte vara panikinducerande, men för att växa är det viktigt att göra en sak varje dag som gör dig obekväm. 

Här är fem enkla förslag som hjälper dig att utöka din komfortzon:

1. Ta en annan väg hem

Ett av de enklaste sätten att bryta rutiner är att gå, cykla eller köra en annan väg hem från jobbet. Att ta en annan väg hem kan hjälpa till att ta bort förutsägbarheten, exponera dig för nya stimuli och nya omgivningar; till och med ge inspiration.

2. Säg ”ja” till inbjudningar

Under en veckas tid, bestäm dig för att säga "ja" till varje inbjudan som kommer din väg och se var det tar dig. Oavsett om det är en afterwork med dina kollegor eller en inbjudan till en fest, säg bara ja. Att finnas där ute kan öppna nya dörrar, och bana vägen för nya intressen och nya vänner.

3. Välj det alternativ som kommer göra dig mest obekväm

När det gäller beslutsfattande, huruvida det handlar om att bestämma vilken film man ska se eller vilken restaurang man ska äta på, försök att inte tänka på saker utan ta istället ett impulsivt beslut. Genom att göra detta tillåts spontanitet och möjlighet att komma bort från det bekanta.

Har du en tendens att fatta beslut baserat på bekvämlighet och kännedom? Om så är fallet, försök att i en vecka välja det alternativ som kommer att utöka din bekvämlighetszon allra mest.

4. Byt miljö

Precis som man säger är "en förändring är lika bra som en semester". Att byta miljö hjälper till att bryta rutiner och kan också ge ny inspiration.

Möblera om din lägenhet eller ditt hus, eller din arbetsyta. Arbeta från ett café eller en delad arbetsyta. Det finns inget annat som bryter rutiner som att resa. Res till en ny stad och ge din in i nya situationer.

5. Känn rädslan och gör det ändå

Som nämnt i Susan Jeffers bästsäljande bok Feel The Fear And Do It Anyway, är ett av de bästa sätten att utöka din bekvämlighetszon att känna rädslan och ändå göra det. När du känner att din hjärtfrekvens accelererar inför en viss händelse eller ett beslut, räkna ner från 3 och gör det ändå. Tänk på när du ska dyka ner i en simbassäng - först förbereder du dig själv, sen nedräkning, sen tar du språnget.

Nervositet och spänning är båda upphetsningstillstånd, och vi kan enkelt skifta mellan dem genom att uthärda genom rädslan. Nästa gång du känner dig nervös, intala dig själv att "jag är så exalterad" och kör på.

 

 

Börja leva idag

Det är dags att lägga ut från land. Gör slut på status quo. Uppleva livet till fullo. Vem vill du vara och vart vill du?

Som en ledande internationell leverantör av mobila finansiella tjänster och en pionjär inom finansiell teknik har Ferratum gett människor möjligheter sedan 2005 med sina snabba, enkla och innovativa lösningar för mobil utlåning.

Ferratum Money är pengar för handlingskraftiga - de som rör på sig, äventyrarna, utforskarna, de som simmar mot strömmen och de som dansar till sin egen rytm.

Hur än dina kortsiktiga pengabehov ser ut kan Ferratum Money hjälpa dig. Våra onlinelån är det snabbaste och mest lättillgängliga sättet att säkra pengar när du behöver det.

Det tar bara några minuter att fylla i en ansökan via vår hemsida. Inget pappersarbete, inget köande och du får ett beslut inom några minuter.

Så hur kan vi hjälpa dig att börja leva idag?