Resultat av Sommarbarometern 2020 Covid19 utgåvan

Sommarbarometern 2020
2019-12-03

Hur påverkar coronaviruset livet för 15 000 människor från 11 Ferratum länder världen över?

Tolfte upplagan av ferratums internationella undersökning om konsumtionsbeteende och covid-19 relaterade frågor angående konsumtion och årets finansiella planer.

Här kan du läsa hela resultatet

Nu har resultaten kommit från Ferratum Groups sommarbarometer™ 2020 – Covid-19 utgåvan, vilket blir den 12:e i raden av lyckade undersökningar. Nära 15 000 hushåll deltog i den internationella halvårsundersökningen som tittade på sommarens konsumtionsbeteenden i 11 länder världen över. Informationen behandlade Covid-19 pandemin och hur den påverkat respondenternas liv och konsumtion. Vad hade de spenderat mest pengar på under isoleringen? Och hur ser deras planer ut inför de kommande månaderna? Hur hade de hanterat sin ekonomi? Vi ställde även frågor om e-handel, om vilken betalmetod de föredrog och vad som kunde kännas mest skrämmande i samband med Covid-19.

Årets resultat visar att 66 % av respondenterna kommer att spendera mindre pengar under sommarledigheten i jämförelse med samma period förra året. Endast 8 % angav att de skulle spendera lika mycket, eller mer än vad de gjorde förra sommaren. Resultaten visar att mer än 50 % av respondenterna har påverkats av den globala pandemin och ställt in sina sommarplaner. 25 % har av bokat en internationell resa och 15 % har ställt in sina planer på att köpa en bil det här året. 10 % hade planer på att köpa nytt hus, men föredrar nu att skjuta upp sina planer och fokusera på besparingar i stället för stora utgifter.

Orsakerna till inställda planer kan bero på att 13 % av respondenterna förlorat sina jobb och för tillfället går arbetslösa på grund av Covid-19 uppsägningar. 18 % av respondenterna uppger också att de fått en tillfällig löneminskning. 58 % av respondenterna har tur och påverkas inte ekonomiskt av pandemin, de har fortfarande kvar sina jobb och samma lön som innan Covid-19.

VI SITTER ALLA I SAMMA BÅT! Vi måste se det från den ljusa sidan: Att hålla ett socialt avstånd har fört oss närmare varandra.

Fysiskt är vi kanske åtskilda, men Covid-19 har fört oss närmare varandra. Distansarbete kan bidra till att bygga starkare relationer. Ferratums internationella undersökning visar att coronapandemin påverkat oss olika, ibland har den fått oss att utveckla nya intressen, leva hälsosammare, lärt oss att bättre hantera vår ekonomi, att uppskatta livets små värden, och den förde oss närmare våra familjer och de vi håller av som mest.

Under de senaste månaderna var tv-tittandet respondenternas främsta aktivitet (15 %), förmodligen för att de ville informera sig om läget för Covid-19. Videosamtal och telefonsamtal till vänner och familj var den populäraste aktiviteten efter tv-tittandet (13 %). För de som fick, gällde utomhus aktiviteter eller motion (11 %) tillsammans med Netflix eller någon annan streamingtjänst (10 %).

Människor är sociala djur och ändå har vi tvingats till isolering. Gissa vad vi saknat mest och vad som ligger högst upp på att-göra-listorna efter isoleringen? Just det, det som står högst upp på listan är: Besöka familjen (18 %) och träffa nära och kära (16 %). Människor längtar även efter att gå ut, äta på restaurang, eller ta en drink på en ute servering eller i en bar. Utlands resor, havet, sociala och kulturella aktiviteter (bio, teater, konserter) och inrikesresor är också något som många längtar efter när de får tillgång till dessa aktiviteter igen. Längst ner i tabellen med endast 3 % hamnar ”kontoret”, respondenterna tycks inte ha saknat kontorslivet särskilt mycket. Det kan bero på att de lärt sig att arbeta hemifrån, eller för att de längtar efter en vanlig sommarsemester och att gå tillbaka till livet som det såg ut före Covid-19.

Du kan läsa hela det svenska resultatet här 

 

De glada vinnarna blev i år 3 härliga damer:

iPhone11 Pro - Azadeh från Torsby

Huawei P30 Pro - Katarina från Kista 

Superpresentkortet 1000kr - Natalie från Älvsjö

Stort grattis till er alla tre önskar vi på Ferratum! 

 

Läs senaste blogginlägget och vår ekonomiskola här