Res till de 12 första världsarven

paradise
2019-05-20

UNESCO, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, har en av de längsta listorna över olika platser att besöka i världen. En del av de här platserna är halvvägs på andra sidan jorden, medan andra kanske är närmre än du tror.

De tolv första platserna som invigdes har funnits på listan i över 40 år. Det kanske är dags att besöka dem? Lär känna de tolv första platserna och lägg till dem på din reselista i sommar.

1. L'Anse aux Meadows i Kanada

Om du tar dig till ön Newfoundland i Kanada så är den historiska platsen L'Anse aux Meadows stället du ska besöka. I ett pittoreskt landskap finns de första bekräftade bevisen på europeisk bosättning i Nordamerika. Här kan du se lämningar av byar där vikingar bodde på 1100-talet. När du gjort det kan du fortsätta att njuta av området med utomhusaktiviteter som fiske och vandring.

2. Nahanni nationalpark i Kanada

Nahanni nationalpark ligger i Northwest Territories i Kanada. Med kanjoner och makalösa vattenfall är parken perfekt för folk som vill njuta av naturens underverk och ha chans att se en grizzlybjörn. Även om parken är öppen året runt så är sommarmånaderna den mest populära tiden för besök. För att komma till vissa delar av parken krävs det att man registrerar sig i förväg, så se till att du planerar när du väljer att resa till den här vackra platsen.

3. Galápagosöarna i Ecuador

Galápagosöarna var den första platsen som hamnade på UNESCOS världsarvslista. De ligger i Stilla havet, ungefär 100 mil Ecuadors kust. Området består av 19 öar som har särskilda platser du kan besöka med officiella turistguider. Besöken är begränsade till några timmar, så se till att ta massor med bilder av den unika floran och faunan. Glöm inte att hålla utkik efter djurliv som inte finns någon annanstans i världen – till exempel den berömda havsleguanen och galápagospingvinen. Även den klarröda krabban Grapsus grapsus är rolig att se utmed kusterna, även om den inte är unik för området.

4. Staden Quito i Ecuador

Långt borta från Galápagosöarna och högt uppe i Ecuadors inland ligger staden Quito som erbjuder en unik upplevelse. Denna huvudstad ligger 2 850 meter över havet, vilket gör den till den näst högst belägna huvudstaden i världen. Detta är även den andra platsen som hamnade på Unescos världsarvslista eftersom den lades till direkt efter Galápagosöarna. När du är där kan du njuta av det rika kulturarvet, från inkacivilisation till det spanska inflytandet och det moderna. Mycket av den gamla stadens landmärken är välbevarade, inklusive kullerstensgator och kyrkor.

5. Simien nationalpark i Etiopen

UNESCO beskriver Simien nationalpark som ett av de mest spektakulära landskapen i världen med spetsiga bergstoppar, djupa dalar och branta stup. Som på Galápagosöarna finns det i den här parken vissa djur som inte kan hittas någon annanstans, till exempel den etiopiska stenbocken. En del andra sällsynta djur finns också här, som geladan och den etiopiska vargen. Den här platsen är utmärkt för erfarna vandrare och erbjuder utmanande men belönande stigar som kan ta flera dagar att gå.

6. Klippkyrkorna i Lalibela i Etiopien

Klippkyrkorna är vad de låter som: Elva medeltida kyrkor som huggits ut ur stenen – från marken och nedåt, istället för att bygga uppåt, som vanliga byggnader. De här kyrkorna tillskrivs kung Lalibela som sägs ha velat skapa en helig plats nära där han bodde. Än idag är kyrkorna en vallfartsort för etiopiska kristna. För turister är oktober till mars är en trevlig tid att besöka platsen om man inte kan ta sig dit under sommaren. Det rekommenderas att man besöker området med en guide eller som en del av en organiserad visning av området.

7. Katedralen i Aachen i Tyskland

Den här katedralen ligger i Aachen, Tysklands västligaste stad. Den är nära gränsen till både Belgien och Nederländerna. Katedralen i Aachen är bland de äldsta katedralerna i Europa och har både religiös och estetisk betydelse. När du insupit katedralens arkitektoniska skönhet är det dags att börja utforska. Aachen har även cykelvägen Vennbahn där man kan cykla 125 kilometer på en järnväg som inte längre används. Vennbahn tar dig genom Tyskland och Belgien, hela vägen till Luxemburg.

8. Staden Krakóws historiska centrum i Polen

Visste du att Kraków var Polens huvudstad fram till 1500-talet? När du besöker Krakow kan du transporteras tillbaka i tiden – den här staden har ett av de äldsta universitetsområdena i Europa och arkitekturen återspeglar förändringarna genom århundradena. Det historiska området inkluderar den gamla stadskärnan, Kazimierz och slottet Wawel. Bara i den gamla stadskärnan finns tusentals historiska platser och konstnärliga storverk. Massor att titta på en sommardag.

9. Wieliczkas och Bochnias saltgruvor i Polen

Polens fantastiska historia visar sig återigen i Wieliczkas och Bochnias kungliga saltgruvor. Gruvan i Wieliczka var den första att hamna på UNESCO:s världsarvslista 1978. 2013 beslutades det att Bochnias saltgruva också skulle få erkännande. De reflekterar även kultur, inte bara intresse för saltbrytandets historia (som upphörde kommersiellt för flera decennier sedan). Du kommer att få se allt från gruvverktyg till underjordiska kammare, reliker och kapell.

10. Ön Gorée i Senegal

Ön Gorée är en liten ö utanför Senegals kust. Den är bara 900 meter lång, och där finns påminnelser om den smärtsamma historien med den transatlantiska slavhandeln. Militärhistoriker debatterar om den specifika roll som ön hade under den tiden, men budskapet och symboliken är omisskännlig. Ön lades till på Senegals lista över nationella historiska arv 1975.

11. Mesa Verde nationalpark i USA

Mesa Verde nationalpark ligger i delstaten Colorado i USA. Den etablerades för att bevara Pueblofolkets arkeologiska kulturarv. De bodde där i århundraden. Parken erbjuder olika guidade turer (och vissa platser kan bara besökas med en officiell guide) för att visa platser och berätta om historien. Se till att du i förväg tar reda på hur ansträngande turen är, eftersom vissa platser kräver klättring.

12. Yellowstone nationalpark i USA

År 1872 etablerades den första nationalparken i USA – Yellowstone nationalpark, som sträcker sig över delstaterna Montana, Wyoming och Idaho. Idag är den här välkända parken fortfarande en av de platser man bör ha på sin lista över ställen att besöka innan man dör. Gejsrar, vattenfall, sjöar, kanjoner, björnar och vilda bisonoxar – det finns mycket att se. Parken omfattar 8 983 kvadratkilometer med spännande terräng, så planera och packa för ett utomhusäventyr.

Världen är full av fantastiska platser som är rika på historia, natur och djurliv – åk och utforska dem. Vill göra resplaner i sista minuten? Skapa en resebudget och hitta alternativ som passar din ekonomi. Du kan också få mer utrymme att manövrera med ett pålitligt onlinelån som kan förvandla din plan till flygbiljetter på några minuter.