Påsktips från Ferratum

2021-03-28

Påskveckan är här och många av oss ser fram emot en extra lång helg i vårsolen. Vi har frågat runt bland medarbetare och kunder hos oss på Ferratum och samlat in tips på vad man kan hitta på under påskhelgen. För när godiset börjar ta slut och påskmaten är uppäten så vill man kanske göra något kul ihop - men vad ska man hitt på för roliga aktiviteter att göra själv, med vänner eller tillsammans med hela familjen?

Ferratum vill passa på att stötta miljön och den cirkulära ekonomin med detta blogginlägg och därför handlar många av våra tips om att göra saker som påverkar våra naturresurser så lite som möjligt. Vissa av våra aktiviteter är gratis eller kostar lite pengar. Man ska inte behöva ha mycket pengar för att ha kul med familjen även om kredit är något som vi på Ferratum gör vårt yttersta för att tillhandahålla till ett så bra pris som möjligt.

 

11 saker att göra med barn under påsk

1. Gå på påskjakt

För att skapa lite extra kul aktivitet kring påskäggen så kan man låtsas att påskharen har varit och gömt äggen och att man måste finna dem. Det här tipset gäller för såväl vuxna som för barn. Var har påskharen gömt äggen, hmmm… finns det något som hjälper oss att finna dem -  en skattkarta kanske? Rita enkla och färgglada skattkartor och ge er ut på skattjakt tillsammans (om vädret tillåter så kan denna skattjakten ske utomhus förstås).

 

2. Påskpyssla

Det går att göra mycket pyssel med saker du har hemma. En klassiker förstås och det krävs inte mycket för att komma igång. Med tejp, lim, tuschpennor, toarullar och påskfjädrar är grunden för en lång stunds pysselmys klart. För inspiration så finns ett par konton på youtube som visar enkla men fina saker att göra, våra kunder och medarbetare tipsade Melina Ede och Kreativa Karin “pysselkonton”.

 

3. Ladda ner appar som manar till rörelse eller kreativitet

Idag finns det många appar som får barnen till rörelse eller till att lösa krångliga problem. Varför inte en dans-app eller en frågesports-app? Hela familjen kan delta och så får alla motion av kropp och knopp tillsammans.

 

4. Bokläsning.

Många bibliotek har öppet trots att öppettiderna är något kortare nu under påsken. Varför inte kila till biblioteket med familjen och låna ett par böcker var? De flesta kommunala bibliotek har barnavdelningar med alltifrån filmer till magasin och de senaste böckerna till låns. På biblioteken finns också möjligheter att låna många böcker digitalt. Det finns även chans på att fynda de sista böckerna på bokrean som började i slutet av februari och brukar pågå ända fram till påsken.

 

5. Traditionella spel

Ta fram spelen ur skåpen eller gå till Myrorna eller Röda korset som har många av de klassiska spelen till salu. Alternativt så kan ni skapa ett eget ”påskmemory” hemma tillsammans.

 

6. Fyll en kasse med skräp eller hjälp grannarna att bli av med sin pant

Ett sätt att ta till vara på påsklovets vårväder och samtidigt göra en insats för närmiljön är att samla en påse med skräp och att kontakta alla grannar och meddela att man kan hjälpa dem att återvinna all deras pant. De allra flesta barn tycker om att göra gott och ett barn (eller alla människor för den delen) som en gång har varit ute och fyllt en påse med skräp kommer att tänka till både en och två gånger innan de skräpar ner. Att samla grannarnas pant och använda pengarna till att köpa sig något kul alternativt att spara pengarna är en snabb belöning i sig förstås.

 

7. Handla billigt

Det finns flera företag som har som affärsidé att stötta den cirkulära ekonomin och sälja ut sådant som annars skulle hamna på soptippar eller brännas upp. Att låna snabbt och effektivt till att handla cirkulärt och smart kan visa sig vara en bra affär. Ett tips för att handla kläder online är Vingåker Factory Outlet som säljer märkeskläder. Ett annat tips är Matsmart som säljer mat och kosttillskott till ett väldigt billigt pris. Även flera hemelektroniksbutiker som Elgianten och Mediamarkt har påskrea alt. klubbdagar med rabatter.

 

8. Bygg koja eller lek “inte röra golv”

Ta fram stolar, pallar, kuddar, lakan och filtar. Nu är det dags att bygga stort, kreativt och smart. Är det fint väder så kan ni… just det: leka utomhus i en park eller varför inte i trädgården?

 

9. Odla eller plantera något

Inför sommaren så kan man ju passa på att så eller plantera frön. Det passar perfekt under påsklovet. Något som växer snabbt är krasse. Eller varför inte köpa små tomatplantor som sätts om i kruka. Skaffa en planta per person i hushållet och så har du samtidigt fått in att träna upp barnen på ansvar för “sin” planta.

 

10. Baka något gott ihop

Inne på YouTube och pinterest hittar du massvis med recept på goda saker att baka tillsammans med barnen. Vad sägs om denna påskharetårta eller rulltårta med påskmotiv? Det finns massor av goda och snabba recept som ni kan göra under påsklovet!

 

11. Sälj saker du inte behöver

Påsken är en högtid då vi har tid att vara hemma och ta det lugnt. Man får då tid att både rensa ur förråd och bostad på både kläder och prylar. Här finns det möjlighet att bli av med grejer man inte behöver och få betalt för dem. De stora sajterna är förstås Blocket, Sellpy, marketplace eller Tradera.

 

Vi på Ferratum vill slutligen mana till att hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid aktiviteterna ovan samt att önska er en fantastiskt glad påsk!