Påskfirande i världen

easter girl
2019-03-26

Påsken är en av kristendomens viktigaste högtider, och den kretsar kring Jesu återuppståndelse. Den här högtidsveckan firas särskilt i länder där kristendomen är statsreligion. Trots sina bibliska rötter skiljer sig firandet mellan olika länder, och det gäller både de religiösa och de sekulära sätten man firar på. Medan den här stora festligheten närmar sig kan vi ta en stund till att lära oss mer om påskfirande i världen.

Påsk i Storbritannien

I Storbritannien firar man påsk efter den första fullmånen efter den första vårdagen. Det brukar infalla mellan 22 mars och 25 april. Intressant nog kommer ordet "Easter" (påsk) från en hednisk, anglosaxisk gudinna över våren och gryningen som hade namnet Eostre. Namnet har stannat, men firandets innebörd ändrades när kristendomen spreds till Storbritannien. Utöver religiösa händelser firar britterna påsk med ägg och kaniner. Men idag är de mest symboliska och finns i form av leksaker och choklad. Påskharen själv är en känd karaktär kring den här årstiden och fungerar lite som vårens jultomte.

Påsk i Italien

Festligheterna är i full gång under påskdagen, som i Italien kallas "Pasqua". Där firar man påsken ännu mer än man firar julen. Många italienare väljer att resa under den här tiden, även om det är många som firar Pasqua hemma och på gatorna. Religiösa processioner äger rum på fredagen och lördagen, före "domenica di Pasqua". Alla kyrkor har påskmässor, men den största äger rum i Peterskyrkan där påven ger sin påskvälsignelse, eller "benedizione di Pasqua".

Påsk i Spanien

Spanien är känt för sin religiösa "Semana Santa", eller "heliga veckan", under påsk. Stora processioner ordnas där folk går klädda i färggranna kläder och sörjer Jesu död. De här paraderna kan gå från dystra till glamorösa och innehålla representanter från religiösa brödraskap med kåpor och huvor i olika färger. Några av de bästa platserna att se påskprocessionerna med egna ögon är Sevilla, Granada, Zamora, Salamanca och Valladolid.

Påsk i Brasilien

Brasilien har en av världens största kristna befolkningar och en kultur som ofta kretsar kring kultur och tradition, som under påsken möts i Brasilien. Redan före högtiden börjar matbutiker och marknader ha påskägg i skyltfönstret. Under själva påskdagen, eller "Dia de Páscoa", är brasilianarna i kyrkan, och sedan har de kvalitetstid med nära och kära under resten av dagen.

Att resa under påsken ger nya upplevelser

Även om påskhögtiderna har liknande rötter så erbjuder olika kulturer en överraskande mängd påskupplevelser. Det är ett utmärkt tillfälle att utforska världen och få nya upplevelser och en minipaus. Tips: Glöm inte att kolla vilka påskdagar som är röda dagar i de länder du reser till. Sista-minuten-lån kan också vara ett bra sätt att få ordning på plånboken så att du inte behöver stressa på semestern när bankerna är stängda.