Misstagen att undvika under Black Friday

2020-11-18

Årets stora shoppinghögtid är här! Som konsument kan Black Friday framstå som lilla julafton, med erbjudanden så långt ögat kan nå men är det verkligen så billigt som vi tror? I detta blogginlägg kommer du kunna läsa om vilka knep som butikerna tar till för att du ska känna att du gör ett riktigt bra fynd och hur du ska undvika de vanligaste misstagen. Men låt oss börja med en kort historielektion! Vad är egentligen detta för högtid, var kommer den ifrån och vad har den med färgen svart att göra?

 

Black Friday är en väldigt ny företeelse i Sverige, faktum är att högtiden bara uppmärksammats sedan 2013. Som många andra högtider går även historien om Black Friday att spåra till USA. Fredagen infaller samtidigt som den mycket populära amerikanska högtiden Thanksgiving, en dag då många amerikaner är lediga och har möjlighet att börja handla presenter inför jul. Redan i slutet av 1800-talet markerade dagen starten för julhandeln och fredagen har sedan dess vuxit till ett globalt shoppingfenomen. Varför dagen fått sitt namn finns det många teorier om. Den mest troliga av dessa är nog att butikernas röda förlustsiffror vändes till svarta vinstsiffror tack vare den enorma rean.

 

Med låt oss återgå till huruvida Black Friday är årets bästa dag för shoppingfynd eller inte. När vi överöses med röda realappar kan det vara svårt att fatta de bästa besluten, därför har vi listat våra bästa tips för att undvika onödiga köp.

 

  1. Låt dig inte luras!

Tyvärr är det många butiker som passar på att höja priserna inför Black Friday eftersom vi konsumenter gärna stirrar oss blinda på hur många procent en vara är nedsatt. Ser vi till exempel ett erbjudande om 50% rabatt på 1000 kronor låter det bra, men det låter faktiskt ännu bättre om det är 70% rabatt på 1500 kronor. Slutpriset blir ungefär samma men visst känner vi att vi gjort ett bättre fynd?

  1. Undvik att köpa trendplagg.

Alla större och fler reor är ett sätt för butikerna att rensa ut äldre plagg för att göra plats för nya kollektioner. Redan under Black Friday börjat butikerna rensa för att göra plats för vårkollektionen. Innan du handlar, fundera ett extra varv på om plagget är något du kommer vilja bära även nästa säsong.

  1. Undvik butikshetsen (och minska smittspridningen)

I dessa pandemitider kan det vara bra att ta en extra funderare på om du verkligen ska ge dig ut under Black Friday. Ett tips kan vara att ta ett varv på stan några dagar innan för att prova och spana in varor som du sedan kan klicka hem från datorn. Betydligt lugnare och mer smittsäkert!

 

  1. Spara alltid kvittot

Att spara ett kvitto är alltid en bra idé, särskilt om du har köpt något dyrt. Även när du handlar på rea har du rättigheter. Idag finns det dessutom mängder av appar som hjälper dig att strukturera upp bland alla kvitton så nu finns det inga ursäkter!  

  1. Följ dina favoritbutiker på sociala medier

Många butiker lägger upp extra bra erbjudanden och tips om reor och utförsäljningar på sina sociala medier. Håll utkik där så kan du säkerställa att du är på plats tidigt och därigenom får möjlighet att köpa de bästa varorna innan de tar slut.

 

Ekonomi- och låneskolan:

 

Black Friday ska vara en dag då vi gör smarta köp som vi uppskattar lång tid framöver. Detta är dock inte alltid fallet och risken finns att man istället känner sig lurad. Hur ska man då göra för att minimera risken att faktiskt bli lurad under Black Friday?

En bra början är att jämföra priser mellan olika återförsäljare och låta köpprocessen ta några minuter extra. Idag finns det flera bra siter vars affärsidé är att hjälpa dig som konsument att jämföra. Nedan har vi listat några av dessa. Om du trots allt känner att något inte gått helt rätt till rekommenderar vi dig att besöka konsumentverket.se där du kan läsa mer om vilka rättigheter du som konsument har.

 

Ta några extra andetag, jämför och fundera innan du handlar så ska du se att du i år lyckas göra dina bästa Black Friday köp någonsin!