11 sätt att spara pengar och minska stressen inför jul

1 månad kvar till jul
2015-11-23

Julen är den tid på året då vi tenderar att öppna plånboken lite extra. Julshopping kan vara impulsivt och jäktigt. Det är därför viktigt att tänka ekonomiskt och inte slösa alltför mycket pengar. Vi har listat tio punkter som hjälper dig att spara pengar och minska stressen inför julen.

1. Planera, planera och planera

Börja spara i tid så att kostnaderna blir lika fördelade under året och skriv en lista på de personer som du vill ge en present. Finns det personer i år som du inte behöver köpa presenter till? Inkludera även kostnad per person och idéer på presenter i listan. Planera realistiskt och ge inte efter för vad du vill köpa utan tänk istället på vad du har råd att köpa. I slutändan är det trots allt tanken som räknas.

2. Börja tidigt

Vänta inte till sista minuten med att köpa presenter. Håll ögonen öppna efter julklappar under hela året fram till jul. Det är oftast när du inte letar efter något som det dyker upp. Köp något exotiskt och speciellt när du är på semester till exempel. Det kan vara skönt att ha bockat av några namn på listan tidigt. Glöm bara inte att du har köpt presenter tidigare.  

3. Black Friday

Black Friday är dagen då du kan spara stora pengar och fynda julklappar. Den 27 november 2015 är det Black Friday i Sverige för tredje gången. Black Friday har blivit den viktigaste och största shopping- och rea dagen på året i USA och har blivit alltmer viktig i Sverige. Det blir som en mellandagsrea fast före jul istället för efter. På fredagen öppnar butikerna tidigt på morgonen och stänger vid midnatt och butikerna har massa extraerbjudanden. Några av kedjorna som bestämde sig för att haka på 2014 här i Sverige är CDON, Mediamarkt, Elgiganten, Lekmer, Siba, Webhallen, Apple och många fler. I år kommer det bli många fler. På dessa sidor kan du se en hel del av de butiker som deltar i Black Friday. Sidorna uppdateras hela tiden. Observera att inte alla finns samlade där.
Black-friday.se
Blackfridayrea.se
Cuponation.se/tag/black-friday
Rabatterat.nu/blackfriday

4. Sök online

Om du är osäker på vilken specifik produkt du ska köpa (om du till exempel vill köpa en telefon till din partner men inte vet vilken modell eller märke som är bäst), sök online för prisjämförelser och recensioner. Årets bästa jämförelsesajt enligt internetworld.idg.se. är prisjakt.nu och pricerunner.se.

5. Välgörenhet i juletider

Julen är en högtid att lägga lite extra tankar på människor runtom i världen som lever under sämre förhållanden. Välj en välgörenhetsorganisation som känns rätt för dig. Förslag på organisationer är till exempel: Världsnaturfonden (wwf.se), SOS-barnbyar (sos-barnbyar.se), Röda Korset (rodakorset.se) och Unicef (unicef.se).

6. Presenthäfte

Ge ett "present häfte" med saker du ska göra för någon. Det kan vara till exempel hemlagad finmiddag, massage eller städa. Sedan kan personen som får presenthäftet välja när hen utnyttjar "kupongerna". Hellre ett presenthäfte än till exempel underkläder!

7. Gör dina egna julklappar

Gör dina egna julklappar med kärlek. Sticka ett par fina strumpor eller en söt mössa till din respektive. Det finns även olika pysselaffärer där du kan köpa hobbymaterial och pyssel för den perfekta julklappen.

8. Köp inte dyra produkter

Köp inte dyra produkter, de bästa märkena är inte alltid bästa kvalitet. Luras inte av olika säljtaktiker. Denna regel gäller framför allt på mat produkter.

9. Köp färre presenter

Om du brukar byta presenter med samma grupp av människor under jul kan det vara värt att lägga ihop pengar och köpa en större och bättre present till varje person. Detta kan ni göra istället för att köpa flera ”onödiga” presenter.

10. Deals

Köp en smart deal från till exempel: letsdeal.se, groupon.se, letsdeal.se/eniro och gruppi.se. Dessa sajter erbjuder särskilda tidsbegränsade erbjudanden. Där kan du fynda flera upplevelser till nära och kära.

11. Sälj gamla prylar

Behöver du extra pengar innan jul, sälj gamla prylar på till exempel tradera.se eller blocket.se som är de största sidorna. Du kan även sälja dina prylar gratis genom bekanta eller vänner och digitalt genom Facebook eller bloggar.

Har du andra bra tips på hur man kan spara pengar inför jul? Dela gärna med dig av dem, ”sharing is caring”.

// Ferratum Bank

 

Gå till förstasidan här >>