Konstiga och roliga helgdagar världen över

Pink cake
2019-04-26

Skriv ner det i kalendern – det finns en hel del märkliga helgdagar som du kanske inte känner till. Även om många av de här helgdagarna fanns före sociala medier så hjälper internet oss att få koll på mindre kända och ofta tramsiga helgdagar som växer i popularitet för varje år.

Ta en titt nedan för att se några ovanliga helgdagar:

6 maj: Internationella ingen-diet-dagen

Om du är trött på alla som frågar hur det går med ditt dietrelaterade nyårslöfte så är det här dagen för dig. Bakom den här tramsiga dagen finns ett bra budskap. Den här helgdagen startade 1992 för att främja kroppspositivitet. Idag kan vara en dag att ha seriösa diskussioner om pressen att hålla sig i form eller för att belysa osunda matvanor. Eller så kan du ta det lite mer lättsamt och komma ihåg vissa dagar är till för att bara njuta – hoppa över smoothien idag och ta en bit av kakan.

25 maj: Handduksdagen

Det här kan vara en av de märkligaste på vår lista. Handduksdagen är en hyllning till boken Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. I boken beskrivs handdukar som ett av de mest praktiska föremålen som finns, och baserat på den insikten föddes den här helgdagen.

Det är enkelt att delta – du bär bara med dig en handduk. Ett bra sätt att hitta likasinnade är att ta en bild på sig själv med sin handduk och posta bilden på sociala medier med hashtaggen #towelday. Det är en rolig dag för sci-fi-älskare för att fira de populära böckerna av Douglas Adams och minnas hans arv. Om du inte har läst hans böcker kanske du kan låna en på biblioteket idag och se vad det är alla snackar om.

7 juni: Nationella munkdagen

Tyvärr är infaller inte den här dagen på samma dag som internationella ingen-diet-dagen. På ytan är det en bra dag att bara njuta av lite sötsaker. Men den här dagen har sitt ursprung under första världskriget då munkar ska ha delats ut till personer som tjänstgjorde i kriget.

Idag äter folk munkar över hela världen. Den moderna amerikanska munken tros ha sitt ursprung i den nederländska sötsaken "olykoek". Den anspråkslösa sockrade ringen av friterad deg har blivit en kulturell ikon – den är känd från tv-serien The Simpsons och är enligt stereotypen polisers favoritfika. Smakerna finns i oändliga variationer med choklad eller strössel och fyllningar med kräm eller sylt. Vissa gillar även en liten rund version som kallas "munkhål" (som ser ut att passa i mitten av en klassisk ringformig munk).

17 juli: Emoji-dagen

Emoji-dagen skapades 2014 för att fira emojis i alla former. Den här dagen är ett tillfälle att använda fler emojis i dina meddelanden, eller till och med ordna en fest. Även om det inte verkar finnas någon gräns för emojis så är de faktiskt någorlunda reglerade av Unicode Consortium som hanterar dem över språk och plattformar.

Enligt Emojipedia fanns det 157 nyligen godkända emojis 2018, vilket blev totalt 2 823 stycken. Med tiden kan dessa emojis komma till smartphones och andra kommunikationsplattformar runt om i världen.

26 augusti: Nationella hunddagen

Nationella hunddagen uppmärksammar en av människans trognaste följeslagare. De finns i alla former och storlekar, och bringar glädje till våra liv. Många hundar spelar också en viktig roll för vår säkerhet och vårt välbefinnande genom att arbeta med brandmän och poliser och genom att ge stöd till personer som behöver hjälp i vardagen.

Djurräddningsorganisationer och aktivister använder den här dagen för att sprida kunskap om behövande eller vanskötta hundar och deras behov. Idag kan vi alla ta en stund att förundras över alla sätt som hundar påverkar våra liv och tänka på vad vi kan göra för att tacka dem för deras lojalitet.

Hittade du en ny helgdag att fira?