Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

Julmat från hela världen - del ett

2017-12-05

Har du någon gång undrat vilken typ av julmat man äter i andra länder i världen?

Här på Ferratum har vi sedan vi bildades år 2005 expanderat till att vara verksamma i 25 länder. Vi bestämde oss därför för att uppmärksamma vilken typ av julmat som äts i alla de länder där vi för närvarande är verksamma.

I alfabetisk ordning följer nu del ett av två:

Australien

I Australien firas julafton den 25 december och jultraditionerna härrör från den brittiska besittningen under 1700-talet.

En jullunch eller middag består av grillat lamm, kalkon eller annan typ av fågel med fyllning, skysås och potatis och grönsaker i ugn. Andra godsaker inkluderar julpudding, tårtor och mördegskaka.

Eftersom det är sommar på södra halvklotet under julen har det under de senaste decennierna blivit allt mer populärt för australiensare att fira jul med att grilla.

Brasilien

Brasiliens befolkning består av en mix av kulturer från många olika länder och detta är också något som märks i utbudet av julmaten. Huvudmåltiden serveras sent på kvällen den 24 december.

En traditionell julmiddag kan bestå av fläsk, kalkon, skinka och sallader och serverar med ris som är smaksatt med russin och valnötter. En populär sidorätt är Maionese, en potatissallad med äpplen och russin.

En juldessert består av tropiska frukter och glass. En annan favorit är Rabanada, en slags fattiga riddare indränkta i vaniljsås och lätt stekta i kanelsocker.

Bulgarien

Julfirandet börjar 24 december med en måltid bestående av ett stort och udda antal rätter (till exempel 5,9,11 etc.) Måltiden är helt vegetarisk och består av bönsoppa, söta och salta matverk, kålblad fyllda med ris, grönsaker, och frukt och nötter i mängder (valnötter är särskilt viktiga.)

En ytterligare bulgarisk jultradition är pita – en brödlimpa som bakas med ett lyckomynt inuti.

Julafton är vegetarisk men den 25 december är kött i fokus, ofta i form av fläsk.

Danmark

Precis som i alla nordiska länder serveras den traditionella julmåltiden i Danmark den 24 december. Huvudmåltiden består av fläskkotlett, gås eller anka och serveras med potatis, rödkål och skysås. Rispudding är en populär efterrätt.

Självklart är danska smörkakor som till exempel vaniljekranse ett måste på julen. Dessa mycket populära kakor har också blivit jultradition i många andra länder i världen och de är populära att ge bort som present i kakburkar.

Estland

Traditionell julmat i Estland är verivorst (blodkorv) sült (sylta), hapukapsas (surkål) och fläsk som serveras med potatis i ugn och äts som huvudmåltid på julafton.

Olika typer av bakverk, som till exempel pepparkakor, bakas och avnjuts som sötsaker.

 

 

Finland

En traditionell finsk jul är som en fest. Det är mer av en buffé än en två- eller trerättersmiddag. Ett julbord som kallas för Joulupöytä innehåller många olika rätter som ofta är centrerade kring en stor julskinka som äts med senap och bröd.

Andra rätter är till exempel olika sorters fisk, grytor med lever och russin, potatis, ris och morötter.

Frankrike

Firas på julafton med réveillon, en lång traditionell middag där du kan hitta rätter som kastanjefylld kalkon, gås- eller anklever (foie gras), ostron, rökt lax och anka i ugn.

Ingen jul i Frankrike skulle vara komplett utan efterrätten Bûche de Noël, en julstubbe som finns i olika smaker som till exempel choklad och hasselnöt.

Kanada

I de engelsktalande delarna av Kanada är en traditionell julmiddag en mix mellan det traditionellt brittiska och traditionellt nordamerikanska. Julafton firas 25 december och en traditionell middag består av fylld kalkon, grönsaker, potatismos, skysås och tranbärssås.  

Traditionell julmiddag för fransk-kanadensare är å andra sidan en gryta som kallas Ragoût aux pattes de cochons som är gjort av grisfötter eller tourtière och består av malet eller tärnat fläsk eller biff i ett pajlock serverat med ketchup eller inlagda grönsaker, frukter eller kryddor.

Kroatien

Likt många central- och östeuropeiska länder avhåller man sig i Kroatien ifrån att äta rött kött på julafton. Därför äts bakalar (kabeljo) och andra typer av fisk som huvudmåltid.

På juldagen serveras gås, kalkon eller anka med vallmofrörullar, kålrullar fyllda med malet fläskkött och fikonkaka. Kakor och tårtor är också populära godsaker, särskilt krafne som är fylld med sylt, gelé eller choklad.

Lettland

En traditionell lettisk jul består av tolv rätter (denna siffra har emellertid ändrats i modern tid). Rätter som serveras är gristryne, kokta bruna/gröna ärtor och fläsksås, kål och korvar, baconpajer, sill med rödbetor, morötter eller äpplen och Aspic –  en kryddig gelé gjord på kött som serveras med majonnäs, pepparrot eller vinäger.

Pepparkakor och traditionella Kūčiukai-bakverk är populära sötsaker.

Litauen

I Litauen är det tradition att fasta under dagen den 24 december och att äta huvudmåltiden, kūčios, på kvällen.

Huvudmåltiden består av tolv köttfria rätter och inkluderar fisk (oftast sill), kūčiukai (små söta bakelser), grönsakssallad, rödbetssoppa med champinjonsfyllda dumpling, kokad eller bakad potatis, surkål och vetegröt med honung och bröd.

Annat som serveras är söta rätter som kissel (en tjock fruktsoppa) och fruktkompott.

Mexiko

Som i många andra länder är julafton i Mexiko inte en endagshändelse utan en fest som pågår i en hel månad.

På julafton är huvudrätten vanligtvis pavofylld kalkon med en köttfärsfyllning som serveras med grönsaker och ris. Ugnsbakade och marinerade fläskben är en annan populär tradition.

Och hur skulle en mexikansk julafton se ut utan tamales? Kyckling-, kött- och fläsktamales med chilisås är alla favoriter.

Pozole är en traditionell soppa med fläsk eller kyckling som är kryddad med vitlök och peppar, och garnerad med finhackade salladsblad, kål, oregano, avokado och lime.

Bacalao a la Vizcaina är en gryta med torkad och saltad torsk som, utöver julafton, lagas till varje speciell mexikansk högtid året runt.

 

Har du några favoriter bland traditionella rätter som vi har glömt att ta med?

Del två av detta inlägg kommer nästa vecka.

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +