Identitetskapning

Identitetskapning
2016-03-30

Nästan varje vecka går det att läsa om någon privatperson som har fått sin identitet kapad. Tyvärr finns det ännu inget säkert sätt att skydda sig men det finns vissa saker man kan tänka på för att minska risken. Läs mer här för att få reda på hur du kan skydda din identitet.

Identitetskapning betyder att en annan person använder dina personliga uppgifter för att köpa varor och tjänster, ta lån eller skydda sin egen identitet genom att istället uppge ditt namn. I och med att informationssajterna blir fler och fler går det idag att välja var man ska ta reda på personliga uppgifter; ratsit.se, upplysning.se, birthday.se, hitta.se. Det är inget brott att dina personliga uppgifter finns offentliga till allas beskådan, tvärtom är de synliga i och med en lag som hanteras av Skatteverket – personuppgiftslagen.

En kapning av din identitet kan ske på olika sätt. Vanligast är att någon tar ditt personnummer och använder det på internet. Mer ovanligt är att bedragaren gör ett falskt ID-kort med bild på sig själv ihopkopplade med dina uppgifter. Alla har vi säkert sett detta ske i filmer, med varierat resultat. Mellan dessa två ytterligheter finns en gråskala av identitetsbrott. På samma sätt som brotten skiljer sig åt är även påföldjerna varierade. Att förfalska ett ID-kort där man utger sig för att vara någon annan är direkt olagligt. Om förfalskaren återfinns blir hen fälld för urkundsförfalskning vilket är ett grovt brott. Det är dock vanligare att en person bara ”lånar” ditt personnummer och köper varor som du sedan får betala för. Statistiken ser tyvärr skrämmande mörk ut, varje kapad person blir i snitt skuldsatt på 50 000 kronor. Detta är en stor summa för en enskild person och kostar tyvärr även samhället mycket pengar.

En gråskala av olika sorters identitetsbrott

I Sverige sker cirka 75 000 ID-kapningar varje år. Under år 2014 beräknades den sammanlagda värdeförlusten uppgå till 3,7 miljarder kronor, enligt Upplysningscentralen. Detta är en siffra som ständigt ökar, eftersom brotten blir mer utspridda och innovativa.

Man kan inte se att en särskild åldersgrupp drabbas, tvärtom ser siffrorna hyfsat likadana ut för både unga vuxna och människor i medelåldern. En allt vanligare form av brott är att skicka ut så kallade ”bluffmejl”, där en skicklig förfalskare utger sig för att vara en respekterad instans som Skatteverket eller den egna banken.

Hur vet jag att min identitet är kapad?

 

Hur vet jag att min identitet är kapad?

Du kanske undrar hur man vet om ens identitet är kapad? Det tydligaste tecknet är om du får fakturor på varor eller tjänster som du inte har beställt. Ofta gäller dessa internetföretag som skickar både varan och fakturan – fast i detta fall till olika adresser. Du kan även få notifikationer om att ett nytt medlemskap har öppnats i ditt namn, eller ett nytt abbonnemang, en ny prenumeration eller till och med ett bankkonto. I och med att så mycket går att sköta via internet med hjälp av e-legitimation har även vägarna för bedragare breddats. En kapning går ofta snabbt och är svår att spåra. Om du misstänker att ett brott är begått finns det några saker som är bra att tänka på.

Först och främst bör du i förebyggande syfte ha koll på dina bankkonton och eventuella prenumerationer och medlemskap. Läs igenom det finstilta när du till exempel tecknar ett abbonnemang, de flesta innebär en tillsvidaretjänst som du aktivt måste upphäva om du inte vill betala mer. Om du regelbunder läser av dina bankkonton kan du vara snabb ifall en plötslig förändring sker. Den bör genast anmälas till ditt försäkringsbolag.

Allt fler försäkringsbolag erbjuder idag ett skydd mot ID-kapning eftersom det är ett växande problem i samhället. De kan hjälpa dig med anmälan och begränsning av skador. Vissa bolag kan spåra inkassokrav och obetalda räkningar som är ställda i ditt namn och därefter hjälpa dig att ogiltighetsförklara dessa om det inte är du som har beställt varan eller tjänsten. Se över vilket skydd ditt försäkringsbolag erbjuder vid ID-kapning, så att du är skyddad vid ett eventuellt brott.

Ring polisen om din identitet blivit kapad!

Om en kapning har skett bör du ringa upp företaget som har fakturerat dig och förklara situationen. Du bör även göra en polisanmälan på 114 14. En polisanmälan kan kompletteras under tidens gång om du upptäcker fler fakturor eller misstänkta skeenden i samband med din identitet. Du bör även begränsa ditt bankkonto genom att överföra pengar till andra konton. Ha inte för stor summa på ett och samma konto.

De viktigaste råden är dock de som kan göras förebyggande. Var alltid försiktig med att delge dina personliga uppgifter, både i den fysiska världen men framförallt på internet i sociala medier och andra öppna forum. Skaffa dig förståelse om hur dina personliga uppgifter är synliga på till exempel olika medlemssidor. Ha en väl fungerande bank-ID och var alltid eftertänksam om en hemsida efterfrågar ditt personnummer, bankkontonummer eller andra liknande uppgifter. Genom att från början vara försiktig kan man komma långt i frågan om att skydda sig själv från identitetskapning.

 

Gå till startsidan här >>

 

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +