Hur lär man sina barn att hantera pengar?

2017-08-14

Nyligen genomförda finansiella undersökningar visar att cirka 50 % av alla föräldrar undviker att diskutera ekonomi och hur man lägger upp en budget med sina barn. Anledningen säger de är att de tycker att det är komplicerat eller oviktigt.

Det behöver dock inte vara svårt att prata med dina barn om pengar.

Om talesättet "money talks" stämmer, föräldrar, låt oss då börja prata pengar med våra barn. Här kommer några användbara riktlinjer om hur man startar, och håller igång, diskussionen om ekonomi med sina barn:

Börja redan när barnen är små

Lär dina barn ekonomi och pengars värde redan när de är små. Använd dig av exempel och situationer i vardagen så får du en nivå på ämnet som barnet lätt kan ta till sig och förstå. Ju äldre barnet blir desto mer komplicerade saker kommer ni att kunna diskutera, som till exempel buffertsparande, studielån eller bostadsköp.

Om du börjar prata om ekonomi med ditt eller dina barn redan när de är små lägger du en bra grund och förståelse för hur de ska hantera pengar i framtiden.

Lär dina barn att sätta upp mål och spara långsiktigt

Vi vet alla att barn ofta vill ha nya saker, vare sig det är ett par nya sneakers, det senaste videospelet eller den senaste mobilen. Så varför inte lära dina barn hur man sparar pengar för att sedan kunna köpa något av sakerna de vill ha? Förklara vad varje sak kostar och visa ditt barn hur mycket han eller hon behöver för att spara varje vecka för att nå sitt mål. Det är inte bara praktiskt utan ger också ditt barn kunskap om pengars värde, sparande och ekonomisk förvaltning.

Förklara hur ett lån fungerar

Barn har ingen förståelse eller kunskap för ekonomiska åtaganden som till exempel lån eller amortering. Berätta för dina barn vilka skyldigheter du har och hur de fungerar. Om du vill lära ditt eller dina barn vad ett lån är, låt dem låna lite pengar av dig och visa dem hur återbetalningar fungerar. Är det äldre barn kan du också inkludera ränta, låta dem betala tillbaka lite extra och på så vis lära dem hur en amortering fungerar.

Använd spel med finansiellt tema

Spel är ett ypperligt verktyg att använda för att förklara olika ekonomiska begrepp och funktioner. Särskilt användbart är det för föräldrar som tycker att det är svårt att prata ekonomi med sina barn. Alla barn vill ha roligt så dra nytta av det och engagera dem med spel som till exempel Monopol. Genom att spela olika spel med finansiellt tema lär sig barnen grunderna i ekonomi utan att du som förälder behöver känna att du inte kan förklara det på ett enkelt sätt.

Ditt barns framtid är den viktigaste investering du någonsin kommer att göra, så börja idag.

Det här inlägget är en del i investeringen i ditt barns framtid. Dela det gärna om du vet någon mer som kan ha nytta av att läsa det. På vår blogg kan du hitta fler tips och inlägg om ekonomi!

Vill du veta mer om hur Ferratum kan göra ditt liv enklare? Läs mer här!