Flower Power på Alla hjärtans dag

couple holding hands
2019-02-05

Butiker och skyltfönster börjar andas romantik och kommunicerar med hjärtan och artiklar lämpade som gåvor till partners eller andra man vill visa kärlek. Det är tydlig att Alla hjärtans dag närmar sig, en dag då man enligt tradition i hela världen visar sin uppskattning till den eller de man håller närmst. Många är vi som funderar på om man ska ge bort en gåva och i så fall vad.

Att man ska köpa någonting och ge bort till sin älskade är tradition sedan många år, inte bara i Sverige utan i många länder. Det faller ofta tillbaka på att man köper ett knippe rosor till mottagarens och blomsterhandelns stora glädje. Även många andra typer av produkter och upplevelser är populära vilket glädjer handeln i stort. Av någon anledning är det faktiskt mer vanligt att killar ger bort något till sina partners än att tjejer gör det. Här finner du några presenttips och saker att tänka på vid valet av gåva.

För den traditionelle

Det säkra kortet på alla hjärtans dag är förstås att ge bort en bukett rosor. Hör du till denna grupp, som köar hos blomsterhandlarna för att köpa blommornas Rolls Royce, är du inte ensam. Omkring 4 miljoner rosor säljs just denna dag. Om du väljer att ge bort dessa blommor, kolla då upp vad antalet rosor i buketten betyder. 6 rosor betyder exempelvis att du tvivlar på mottagarens ord och det är kanske inte vad du vill förmedla denna dag. Vill du passa på att fråga om giftemål kan 10 blommor vara lämpligt.

Vill du när du köper rosor samtidigt göra en god gärning i större grad? Se då till att du ber om Fairtrade-märkta rosor. Blomindustrin är stor och det finns blommor som odlas med personal som har dåliga arbets- och levnadsvillkor. Med Fairtrade-märkta blommor vet du att lite av förtjänsten går tillbaka till att förbättra dessa personers villkor - extra viktigt att tänka på just denna dag.

Det lite mer ovanliga valet

Att ge bort en resa på alla hjärtans dag låter kanske inte så ovanligt, men varför inte lägga till en extra krydda på resan. En tripp till Holland inkluderande ett besök på den enorma blomsterauktionen i Aalsmeer nära Amsterdams flygplats kan vara spännande. Här auktioneras många av de rosor ut som sedan säljs på alla hjärtans dag och just kring denna tid ligger priset på rosorna högre än vad de kostar normalt. Ett besök på detta ställe är kanske mer något för den logistikintresserade än den blomintresserade, men varför inte kombinera din present med två rosor som betyder att du vill resa bort med den du ger dem till.

Ekonomin vid alla hjärtans dag

När vi talar om rosor kan vi också gå in på klöver. Enligt statistik från Svensk Handel från 2017 uppges det att alla hjärtans dag är en av de 5 viktigaste högtiderna, efter Jul, Påsk, Midsommar och Nyår. De flesta som uppmärksammar alla hjärtans dag spenderar mer än 100 kr. Efter jul och nyår har man många gånger det lite tuffare med ekonomin och januarilönen kan ofta gå snabbt åt för att komma ikapp efter kostnader man haft. Med en kontokredit från Ferratum kan man vara mer flexibel och har tillgång till en kredit i det läge behovet uppstår.

Det är inte bara i valet av present man behöver vara noggran. När man behöver låna pengar är det alltid bra inleda den processen med att jämföra pris men också de krav och villkor som följer med krediten. På kreditkoll.nu kan du jämföra lån, men också få tips och idéer på hur du kan förbättra din ekonomi och på så sätt få en bättre kreditvärdighet. I en prisjämförelse för lån och krediter kan du redan innan du ansöker filtrera fram de kreditgivare vars krav du matchar, exempelvis vad det gäller inkomstkrav eller ålderskrav. Innan man lånar pengar är det också bra att välja rätt typ av lån. För mindre lån är kontokrediter som Ferratum erbjuder ett bra alternativ och då man är i behov av ett större belopp kan t.ex. ett privatlån vara det rätta.

 

Text skriven av Björn Bosell