Fira World Oceans Day

summer beach
2019-05-20

Världshavens dag firas den 8 juni. När du är på stranden kan du ta en stund och fundera över alla de underbara saker som haven ger mänskligheten. Här är sex intressanta fakta om världshaven och deras betydelse för livet på jorden.

1. Hur många hav finns det på jorden?

De flesta skulle säga fyra. Det är kanske vad man lärde sig i skolan, men det stämmer bara delvis. Det här är en kuggfråga, eftersom havet är ett enda stort världshav som spänner över jorden. För att underlätta finns det fyra officiellt namngivna hav: Atlanten, Stilla havet, Norras ishavet och Indiska oceanen. Numera erkänns även ett femte hav som kallas Antarktiska oceanen och som ligger på södra halvklotet kring Antarktis.

2. Havet och kolcykeln

Enkelt uttryckt spelar havet en stor roll i att upprätthålla allt liv på jorden. De vidsträckta ekosystemen i havet innehåller enormt många former av liv – från mikroskopiska organismer till vithajar. Dessutom är havet en del av kolcykeln som är en annan viktig process för livet på jorden. Havet producerar mer än hälften av världens syre och lagrar 50 gånger mer koldioxid än vår atmosfär.

3. Havets berg och dalar

Under vattenytan finns en alldeles egen värld. Havet är en plats med många topografiska variationer, som bergskedjor och djup. Havets längsta bergskedja, de mittoceaniska ryggarna, är 60 000 totalt kilometer långa, medan den djupaste kända platsen är Marianergraven som är 11 kilometer djup. Men det kan finnas mer som vi inte känner till, eftersom det uppskattas att bara 5 % av världens hav har utforskats.

4. Varför blir folk sjösjuka?

Sjösjuka är ett tillstånd där innerörat registrerar båtens eller farkostens rörelser, medan ögonen tror att saker är relativt stabila. Det förvirrar kroppen och kan resultera i obehagskänslor, ibland på ett dramatiskt sätt. Som tur är finns det saker du kan göra åt det – drick vatten och få lite frisk luft på däck. Om du lätt drabbas av detta tillstånd kan du överväga att ta mediciner mot det innan du sätter segel. Lyckligtvis är sjösjuka ett tillfälligt tillstånd som ofta lättar inom de första dagarna på havet.

5. Mikroplast är ett hot mot havet

Många av oss vet att skräp som hamnat i havet hotar havslivet och förorenar miljön. Det är dock inte bara stort skräp som skadar våra hav, utan även små partiklar. Mikroplast är plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. Det kommer från nedbrytning av större bitar, eller kan till och med vara små plastkorn från till exempel kosmetiska produkter. Det pågår studier om vilka långsiktiga effekter mikroplast har på livet i haven. Ännu en anledning att sluta skräpa ned och börja återvinna.

6. Seaspeak: havets språk

Seaspeak är internationellt erkänt språk som används på båtar för att kommunicera på vatten över hela världen. Seaspeak är inte ett vanligt språk, utan är regler för hur man talar över radio för att se till att meddelanden är tydliga och konsekventa. Bland annat används ord som markörer före varje mening, till exempel: råd, svar, information, instruktion, avsikt, fråga, begäran, och varning. Det gör ämnet för ett samtal mycket tydligare.

Förhoppningsvis har du lärt något nytt om havet. Blev du inspirerad att åka ut på havet? Kolla in våra enkla lånealternativ som kan hjälpa dig att sätta segel.