Fem tips för att skapa en resebudget

kille och hans cykel
2018-03-28

När vi är ute och reser vill vi att respengarna ska räcka så långt som möjligt. Men hur långt pengarna räcker beror på vilken sorts semester vi planerar.

Om ditt mål är att spendera en vecka på ett lyxhotell handlar budgeten mest om ifall det ska vara ett 4- eller 5-stjärnigt hotell och vilka restauranger du ska välja.

Men om planen är att resa med ryggsäck i flera månader är pengabekymren annorlunda och målet är då istället att få pengarna att räcka så länge som möjligt.

Nedan diskuterar vi hur man sätter ihop en resebudget som täcker det viktigaste (men inte utflykter, nattliv och aktiviteter).

Hur mycket pengar behöver jag?

Hur mycket pengar du behöver spara ihop till din resa beror på många faktorer, som vart du reser och hur länge du tänker vara borta.

Som regel brukar dock backpackers säga att cirka 300 kr per dag för mat och husrum kan räcka i länder som exempelvis Thailand, Peru, Vietnam, Indonesien, Ecuador, Sri Lanka, Guatemala, Indien, Ryssland och Algeriet. Men om du drömmer om att luffa runt i exempelvis USA, Europa eller Australien så bör budgeten snarare vara runt 1 200 kr per dag.

1. Det viktigaste: Flyg och boende

Flyg och boende står för minst 70 % av budgeten. Om du redan vet hur mycket pengar du har till semestern gör det planerandet betydligt enklare. Om din totala budget är 30 000 kr till exempel, och du ska vara borta i 10 dagar, så kan du leta efter hotell och flyg som matchar din budget.

Men om du precis håller på och börjar planera resan kan du kolla upp flyg- och hotellpriser och sedan se hur mycket pengar du behöver.

Hotellkostnader kollar du upp online på resesidor som Thomas Cook, Kayak, Orbitz och Priceline. På de flesta resesidor kan du filtrera din sökning efter antal stjärnor. Många hotell erbjuder rabatter om man bor på dem mitt i veckan, eller bokar mer än 3 nätter. Testa olika filter och titta på minst 6 olika hotell för att få ett medelpris.

Sen är det dags att kolla på flygpriser. Flygkostnader kollar du också upp online på resesidor som Thomas Cook, Kayak, Orbitz och Priceline. På de flesta flygjämförelsesidor kan du filtrera efter lägst pris, antal stopp och restid. Om du är flexibel med datum kan det ofta göra stor skillnad för priset om man reser en dag tidigare eller senare.

2. Andra kostnadsfaktorer 

Okej, din budget är alltså exempelvis 30 000 kr och du vill vara borta i 10 dagar, då finns andra faktorer att tänka på när du gör din budget.

Om din budget bygger på en valutakurs eller ett hotellerbjudande från några veckor sedan kan detta ha ändrats när du väl gör din beställning. 

Många glömmer också att räkna med kostnaden att ta sig till och från flygplatsen. Både hemma och på målet. Tar du taxi så är det fyra turer du måste ha pengar till.

Tänk på kostnaden och räkna alltid med att ha minst 20 % extra i budgeten till oförutsedda utgifter.

tjej på stranden

3. Tid är pengar

Tänk på att tid är pengar när du bokar hotell, flyg och transport. I ett försök att spara pengar kanske du bestämmer dig för att boka ett hotell längre utanför staden, men om det innebär att du spenderar mer tid på att resa och mindre tid på att uppleva målet, är det kanske inte det bästa alternativet.

Vid bokning av flyg kan det vara frestande att boka det billigaste flyget, men om flygningen har flera anslutningar och tar längre tid, kan du förlora tid som du kunde ha spenderat på resmålet istället.

Och om du har ont om tid kanske det är värt att ta en taxi istället för att spendera flera timmar på buss.

Och var försiktig så att anslutande flyg och transport inte ligger för nära varandra i tid. Om något av dina flyg är försenat kanske hela resan rasar och du blir tvungen att boka om.

4. Äta ute kontra matbutiker 

En förnuftig allmän regel att följa är att ha en balans mellan att köpa mat från livsmedelsbutiker och äta på restaurang. Om ditt hotell inkluderar frukost kan du spara mycket pengar.

Så när du bokar hotell kan det vara billigare att boka ett lite dyrare hotell om det inkluderar frukost, om du inte vet att du kan hitta frukost billigare och lika bekvämt någon annanstans.

Många märker dessutom att det blir betydligt billigare om man inte äter ute både lunch och middag.

5. Sammantaget 

Skapa ett Exceldokument och skriv in siffrorna du beräknar för hotell, flyg, transport och mat (tänk på att runda uppåt).

I det här dokumentet kan du se hur mycket pengar du behöver och var du kan spara pengar eller var du får över. När det mest grundläggande i resebudgeten är klart kan du börja fundera på andra saker som utflykter och andra aktiviteter.

Om du behöver hjälp med att förverkliga din budget så finns vi här. På Ferratum Money är vårt mål att inspirera och möjliggöra för människor att säga ja till livet lite oftare. Ta reda på mer här.

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +