Fem tips för att hålla nere stressen under högtiderna

Fem tips för att hålla nere stressen under högtiderna
2019-10-16

Vinterns högtider närmar sig. Det kanske du har märkt på tv-reklamer och att-göra-listor som är en kilometer långa. När halloweendekorationerna är undanplockade kommer november med thanksgiving i USA. Under november kommer även Black friday, följt av Cyber monday i början av december.

Men det är inte allt – religiösa firanden, besök från tomten, julfester och nyårslöften finns också i kalendern snart. Vad kan du göra för att få ut så mycket som möjligt av den här kommande hektiska tiden? Läs våra sex olika tips för att hålla stressen nere under vinterns högtider:

1. Spara pengar på julklappar

Det sägs att det är ännu bättre att ge bort presenter än att få dem. Men vi har alla begränsat med pengar och begränsat med tid. Överväg att ha ett "secret santa"-system för presenter med vuxna familjemedlemmar och vänner. Det betyder att deltagare får en slumpad person att ge en present till (man kan exempelvis dra namn ur en hatt), och man brukar ha ett maxpris för presenterna. Alla får en present, men du behöver bara tänka på att skaffa en present – det blir bekvämt för alla!

Många föräldrar håller med om att barn har för många leksaker. Men barn älskar att få presenter och det är en stor del av julen. Fråga i förväg om det är något särskilt de behöver. Eller samordna med familjen för att bidra med en del till en större present. Det är också något som passar bra när man ger presenter till vuxna.

2. Köp julklappar tidigt – eller sent

November är fullt av erbjudanden för shopping inför jul. Skriv din presentlista tidigt så att du kan hålla ögonen öppna under Black friday och Cyber monday. Med den stora konkurrensen fortsätter många butiker att ha erbjudanden under november och ända in i december. Om du håller dig till din lista kan du spara mycket pengar och tid när du skaffar rätt presenter.

Även om det är bra att vara tidigt ute kan man hitta saker sent. Precis före jul finns det ofta sista minuten-erbjudanden att dra nytta av innan man tillbringar tid med familjen. Det är förmodligen ingen bra idé att skjuta upp inköp av viktiga presenter till 23 december, men om du har glömt någon kan du ha tur. Eller så kanske du hittar en liten present till dig själv?

3. Köp mat i förväg till julmiddagarna

Du kanske lagar mat till familjen eller bidrar till ett knytkalas med vänner. Oavsett vilket kan du handla tidigt inför julmiddagarna. Försök köpa varor som håller, som konserver, kryddor och frysvaror. Senare kan du fokusera på att skapa en kortare lista med färskvaror närmare datumet för middagen. Då är det mindre risk att du fastnar med massor av matvaror och måste gå tillbaka till affären för att du glömde något.

Att laga mat i förväg är också en möjlighet, men det kräver lite mer planering. Om du planerar mat som är lätt att frysa (och ändå blir god), så varför inte laga den vid ett bekvämt tillfälle i förväg? Om du har läst de här idéerna och inte kommit på något som du kan köpa tidigt eller laga i förväg så kanske du kan börja med att planera menyn och shoppinglistan. Det besparar dig en del stress längre fram.

4. Planera övernattningar i förväg

Ofta under vinterns högtider måste man kompromissa med sin bekvämlighet. Särskilt när det gäller familjeträffar och man kanske tillbringar lite väl mycket tid tillsammans. Ett sätt att minimera stressfaktorer är att planera ordentligt i förväg och vara tydlig (både inför sig själv och andra) med vad man behöver.

Det är till exempel väldigt trevligt om din mamma har extra lakan när du kommer på besök från en annan stad och ska stanna en natt. Men det kanske inte är det bekvämaste alternativet. Överväg att boka ett hotell i närheten så att du kan få det bästa av två världar – både tid med familjen och en egen plats. Genom att förmedla det tidigt och boka hotellrum när de finns tillgängliga kan du bespara dig själv mycket stress och hitta en sund balans mellan tid tillsammans och en plats för avkoppling.

5. Ha en stressfri jul med familj och vänner

Att sitta runt bordet med familj och vänner är ett utmärkt sätt att hålla kontakten och njuta av julen. Men ibland kan det vara påfrestande, eftersom många människor kommer med både bra och dålig energi. Det brukar inte hjälpa att städning, matlagning, planering och resor kan vara påfrestande innan alla till slut träffas.

Därför bör man alltid hålla politik, meningsskiljaktigheter och dömanden borta från diskussioner. Undrar du varför din pappa röstade på en viss politisk kandidat? Inte nöjd med hur din svägerska spenderar sina pengar? Du är fri att ha dina åsikter (precis som andra är), men högtider är de sämsta tillfällena att vädra dem. Kom ihåg årstidens ledord: tålamod, god vilja och positiv energi!