Fem sätt för familjer att minska sin ekonomiska stress i jul

familj
2018-11-28

Julen är bara dagar bort, men för många unga familjer skapar den ekonomisk och känslomässig stress, med pressen att spendera pengar som man inte har.

När man handlar julklappar frågar man sig alltid hur mycket man egentligen borde spendera. Vad är normalt att spendera? Tänk om någon lägger mer pengar på en present till dig än vad du lägger på en present till den personen?

Med de här frågorna i åtanke har vi satt ihop fem tips för att hjälpa till att minska den ekonomiska stressen kring jul.

1. Kom överens om en gräns för spenderandet

Bästa sättet att minska pressen att spendera för mycket, eller slippa känna att man lagt fel summa pengar på presenter, är att komma överens om en gräns för spenderandet med din familj. Man kan bestämma en gräns per gåva, till exempel 200 kronor, eller en gräns per familj, till exempel 1000 kronor.

Att ha en "hemlig tomte" är ett annat effektivt sätt att hindra att man lägger för mycket på presenter. Då lägger alla i familjen en lapp med sitt namn i en hatt, och varje familjemedlem drar ett namn och köper bara en present till den personen. De flesta väljer även att ha en spenderingsgräns när man har "hemlig tomte".

Oavsett vad du väljer ska du se till att det är något som passar din budget. Ingen vill inleda det kommande året med tusentals kronor i skulder.

2. Spendera inte för mycket på presenter till barn

Vi vet att man gärna vill ge sina barn allt, men det är viktigt att komma ihåg att små barn inte bryr sig om märken eller hur mycket pengar du spenderar.

Det är också viktigt att komma ihåg att julen inte är en tävling. Spendera bara så mycket du känner dig bekväm med.

Barn älskar att få presenter, men det är ofta de enklaste och billigaste presenterna de uppskattar mest. Så du kan släppa pressen att spendera mycket eller köpa dyra märken – små barn vet inte skillnaden och blir glada över allt som roar dem.

pepparkakshus

3. Hitta den butik som har det bästa priset

Innan du går till gallerian ska du kolla runt och se vilken butik som har det lägsta priset. Genom att kolla upp priser på nätet och jämföra olika butiker kan du spara mycket pengar.

Att handla online är ofta billigare, men inte alltid. När man handlar på nätet har man ofta mer att välja på, inklusive olika tillgängliga storlekar, färger och stilar. Men se till att hålla utkik efter leveranskostnader. Ibland gör leveranskostnaderna att det totalt ändå blir billigare att köpa en vara i butik. 

4. Berätta för din familj om din ekonomiska situation

Alla föräldrar vill ge sina barn den bästa tänkbara julen. Och det kan du göra utan att det kostar en förmögenhet.

Som en fortsättning på tips nummer 2 ovan så är det avgörande att du bara spenderar vad du realistiskt sett har råd med. Det innebär också att vara ärlig mot sina barn och berätta för dem om er ekonomiska situation, även om det kan verka obekvämt.

Om du upplever att den här julen blir svår ekonomiskt och du inte har råd med en julklapp som ditt barn verkligen vill ha så kan du på ett varsamt sätt berätta för era barn om er familjs ekonomiska situation. Dina barn kommer att förstå och uppskatta ärligheten, och det kommer att minska deras besvikelse när de inte får just den julklapp de hoppats på.

5.  Lätta på bördan

Om du är värd för en jullunch eller middag för hela familjen kan det bli ganska dyrt. Utöver kostnaden för att ordna mat till många personer så kan det tillkomma utgifter för dekorationer och annat.

Be alla familjemedlemmar ta med sig lite mat. Någon kan köpa vin, någon kan ta med sig dessert och någon kan ta med sig grönsaker. Om man delar på kostnaderna för jullunchen blir det mycket billigare och mindre stressigt för dig och din familj.

 

Om du behöver lite hjälp med att klara av denna jul, kan vi på Ferratum Money hjälpa dig. Med vår produkt Ferratum Credit kan du låna upp till 30 000 kr, som återbetalas månadsvis. Du kan alltså själv välja hur snabbt du betalar tillbaka lånet, med ett lägsta belopp som är 10% av krediten som utnyttjats. Vi har inga uppläggningsavgifter och månadsräntan ligger på 3,3%. 

 

 

Ha en riktigt god jul som är snäll mot din ekonomi!

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +