Fem sätt att betala av en skuld snabbare

betala av skuld
2019-07-15

Många har ibland skulder, från konsumentlån till bostadslån. Det är en förvånansvärt stor del av vår kultur. Visste du att personliga skulder och hushållsskulder är ett globalt fenomen? Lån och skulder fungerar på sätt som verkligen kan hjälpa dig att skynda på dina planer eller göra stora inköp. Men det kan också bli problem om man inte är försiktig. Planera väl med vår fem idéer om att betala av skulder snabbare:

1. Undersök skuldresurser

Med tanke på hur utbrett det är att ha skulder är det intressant att folk inte pratar mer om det. Du kanske inte vill ta upp det vid middagsbordet, men om du har svårt att betala dina skulder ska du inte glömma att du kan ha resurser bland vänner och familj. En betrodd familjemedlem eller vän kan påminna dig om att du inte är ensam eller ge värdefulla råd som hjälper dig att få ordning på dina finanser.

Dessutom erbjuder många länder gratis tjänster från skuldrådgivare och andra experter. Dessa personer arbetar utan att döma för att hjälpa dig att fatta informerade beslut om vad du ska göra härnäst. De kan även ha idéer och resurser som du inte tänkt på. Om du har problem att betala av skulder eller tror att du kan ha problem ska du inte glömma att kontakta långivaren och diskutera dina alternativ med dem. Det ligger i deras intresse att få sina pengar tillbaka och de kan ofta arbeta med dig för att skapa en avbetalningsplan som du kan hantera bättre.

2. Prioritera vilka skulder du ska betala först

Om du har skulder till olika ställen är det viktigt att bestämma vilka som är viktigast att betala först. Till exempel bör juridiska kostnader och brådskande betalningar för ditt hem prioriteras. Om du har en akut skuldsituation rekommenderas du att söka våra professionella råd om vilka åtgärder du kan vidta.

Money Advice Service listar prioriterade skulder som ålägganden från domstolar, elräkningar och värmeräkningar när de hotas av att stängas av, möjlig konkurs och räkningar för bostad och amorteringar. Efter att dessa återbetalats eller har du en aktiv betalningsplan står andra lån på tur, till exempel lån från familj eller vänner, samt övertrasseringar.

Att samla dina lån är ett annat sätt att effektivisera sina betalningar. Det är i princip att ta ett större lån som kan täcka flera mindre lån. Fördelarna med det är enklare betalningar (man behöver inte göra samma uträkningar varje månad) och eventuellt en lägre ränta, vilket hjälper dig att betala av snabbare och lättare.

3. Kartlägg dina utgifter

Det verkar ganska självklart, men att gissa hur mycket pengar man har varje månad och vart de tar vägen är inte nödvändigtvis bästa vägen framåt. Precis som en matdagbok för viktnedgång kan det vara ögonöppnande för många att hålla en exakt förteckning över hur utgifterna blir fler med dagarna.

Att betala av skulder snabbare innebär att inventera hur ens pengar fördelas. Att använda en anteckningsbok är ett alternativ. Men för att vara så effektiv som möjligt bör du dokumentera varenda öre. Ta en sådan sak som att köpa kaffe på ett kafé på vägen till jobbet. En kopp kaffe tömmer inte bankkontot. Men om du köper kaffe varje vecka blir det mycket med tiden.

Det finns många tillgängliga appar för att spåra sina utgifter, med olika funktioner som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter. Många banker erbjuder även integrerade tjänster för att enkelt spåra alla ens transaktioner. Viktigast är att inte glömma kontanter. Många spenderar mynten i sin plånbok utan att fundera på det. Att ha en spargris för att kunna sätta in pengar på sitt konto kan ge lite perspektiv på hur snabbt mynt blir större summor pengar.

4. Gör fyndköp, men fall inte i reafällor

När man har ont om pengar dras många in i reor och specialerbjudanden i butiker. Vissa av de inköpen skulle inte ha gjorts alls om det inte funnits ett listigt erbjudande som fick dig att känna att du sparade pengar. I princip sparar man inga pengar om köpet är en extra utgift, oavsett hur bra erbjudandet är.

När man handlar i matbutiken är det säkrast att hålla sig till sin inköpslista och motstå frestelsen att köpa saker som inte står på listan. Men om något står på din lista och är på rea så är det förstås en fördel. Överväg att köpa generiska varumärken när det är möjligt eftersom det kan spara pengar på sikt. Att spara pengar där det är möjligt kan hjälpa dig använda dem till att betala dina skulder snabbare.

5. Umgås på billigare sätt för att spara pengar

Föreställ dig att du är ute med vänner och familj. Du har jätteroligt, och sedan är det dags att betala. Vi kan tappa bort oss i roliga stunder och känna oss generösa. Det kanske känns som att det är din tur att betala? Sociala aktiviteter kostar de flesta mycket mer än de föreställer sig.

Om du försöker betala av dina skulder och få ordning på din ekonomi så hjälper varenda liten del. Överväg att välja billigare alternativ när du umgås med andra, till exempel hemlagade måltider eller knytkalas. Stå över vissa sammankomster om du tenderar att spendera för mycket och spara dina utgifter till speciella tillfällen.

Ett annat alternativ är att göra en budget i förväg. Ange ett maxbelopp som du får spendera. Ibland kan det vara säkrast att ha en vissa mängd kontanter och låta kortet stanna i plånboken under dagen eller natten.

Att ta återbetalning av sina skulder seriöst innebär att välja bara det nödvändiga och välja bort det som är onödigt. Efter att man prioriterat hur man ska betala av sin skuld ska man vara bestämd med sina beslut att spara pengar så att man kan få ordning på sin ekonomi med hanterbara kostnader.