Fem överraskande fördelar med vänskap

vänskap
2019-07-16

Vänskap är en stor del av livet, från dina nära kollegor till livslånga vänner. Forskning har visat fler och fler anledningar till att behålla dina vänner vid din sida. Läs om fem överraskande fördelar med vänskap.

Mental hälsa

Goda vänskaper har visats främja lycka och god hälsa, samt minska stress. Dels kan vänner dela ens framgångar i livet och vara en del av att skapa av nya lyckliga minnen. Efter en lång arbetsvecka kan sociala aktiviteter vara ett utmärkt sätt att stressa ner och fokusera på andra saker.

Och dels kan vänner vara ett stöd under svåra perioder och minska bördan av stress. Många studier har visat att människor som rapporterar starka sociala band är bättre på att hantera stress och stressande situationer – även allvarliga saker som sjukdomar.

Fysisk hälsa

Intressant nog kan folk som är sjuka få ut ännu mer av nära vänskap. Studier har visat att starka sociala band kan förbättra utgången för personer med allvarliga sjukdomar och kan hjälpa en att leva längre. Äldre vuxna får klara fördelar av sociala nätverk som kan hjälpa dem att avvärja demens och andra sjukdomar.

Övergripande forskning har visat att människor löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma när de har positiv vänskap i sitt vardagsliv – vilket är ett stort plus för alla, särskilt för vuxna. Positiva vänskaper är nyckeln. Som med alla relationer kan en osund relation resultera i motsatsen – så kom ihåg att välja dem klokt.

Att klara svåra perioder

Ibland har vi svåra perioder i livet. Alla hanterar dem på olika sätt, men att ha en vän i närheten kan vara välgörande. Vänskap kan hjälpa dig på olika sätt i stressiga perioder. Du kan till exempel få en paus från allt som besvärar dig genom att umgås och njuta av aktiviteter med andra. Dessutom kan vänner finnas där och lyssna på dina problem och ge dig möjlighet att berätta om vad som tynger dig.

På ett mer praktiskt sätt kan vänner erbjuda ett perspektiv utifrån som kan hjälpa dig att lösa problem. Vänner som känt dig under många år har också en vidare bild av hur du har levt ditt liv och kan ge råd om nästa steg. Pålitliga vänner, gamla som nya, kan ha idéer som du inte har tänkt på för att hantera eller till och med lösa en del av dina problem. Ibland kan deras råd kan vara ännu bättre än råd från en familjemedlem eller en partner, eftersom de antagligen inte har så många medvetna eller omedvetna förutfattade meningar när ger dig råd.

Social kompetens

Ens sociala kompetens börjar tidigt hemma, med dina föräldrar. Sedan är skolan och lekar en stor del av utvecklingen av ens sociala jag och att lära sig komma överens med andra. Forskare har upptäckt att dessa interaktioner med andra – särskilt att ta sig genom bra och dåliga perioder i vänskaper – kraftigt påverkar ens förmåga att hantera andra människor.

Sunda relationer och att lära sig gränser kan ha överraskande effekter på yrkeslivet. Dessa relationer förbereder en på att hantera människor i olika situationer genom hela livet.

Att främja goda vanor och mål

De personer man omger sig med kan vara avgörande för ens liv. Att umgås med människor som främjar hälsosamma vanor, som att äta hälsosamt, träna och hålla sig borta från beroendeframkallande substanser gör det mer troligt att man själv har en sund och positiv livsstil. Experter på kost och träning framhåller fördelarna med att ha en träningskompis eller någon att dela kost- och viktnedgångsmål med. Det är mer troligt att man håller sig till goda vanor när man måste ta ansvar för sina val inför någon annan som delar ens mål.

Dessutom kan sund konkurrens vara den knuff man behöver för att nå sina egna mål. Din bästa vän kanske har haft en framgångsrik träningsresa, eller har ambitionen att uppnå nya saker på jobbet. Mentalt påverkas vi av vår omgivning, och våra sociala kretsar kan ge ett uppsving för vår självkänsla och våra livsmål.

Vänskap genom livet spelar roll

Som nämndes tidigare börjar vi skaffa vänner när vi börjar interagera med andra i tidig ålder. Andra milstolpar efter skolan är också viktiga, och även de vänskaper man utvecklar. En intressant studie från Association for Psychological Science har visat att tonårspojkar med rikt socialt liv är mer benägna att ha ett hälsosamt BMI och lägre blodtryck när de når vuxen ålder.

Vänskaper kommer och går och förändras när man blir äldre. Men det behovet av interaktion med andra är konstant när vi går genom livet. Att skaffa vänner när man blir äldre kan vara svårare, så fortsätt vara aktiv, oavsett om det är lokalt där du bor, genom att utöva idrott, i en hobby eller i arbetet. Känns det som att du behöver fler vänner i livet? Var proaktiv (men inte påträngande) med de personer som finns omkring dig och se till att schemalägga tid att lära känna dem eller bibehålla de vänskaperna.

Sociala medier kan hjälpa till att väcka liv i vänskaper

I de sociala mediernas tidsålder undrar många hur de påverkar våra vänskaper. Den positiva aspekten är att det aldrig varit lättare att nå vänner – intressegrupper på Facebook och communityns forum är bra sätt att få kontakt med likasinnade över hela världen. Använd sunt förnuft när du är online, eftersom inte allt är som det verkar. Men håll ett öppet sinne och njut av möjligheten att prata med andra som du normalt inte skulle få chansen att möta.

Sociala medier är också ett utmärkt sätt att ta kontakt med gamla vänner och bekanta. Har du funderat på din sportkompis från skolan? Med några klick på nätet kan du komma i kontakt med den personen. Tänk på att använda hövlighet när du kontaktar människor som inte förväntar sig att höra från dig.

Lyckligtvis blir de flesta glada över att höra från gamla vänner, och man kan till och med göra en gammal vänskap till en aktuell vänskap. Kom ihåg de enkla sakerna och träffa dina gamla vänner i verkligheten om det går – ta en kopp kaffe eller ägna er åt ett gemensamt intresse. Studier har också visat att när man tar upp kontakten med gamla vänner kan man få en ny, nära vänskap snabbare än när man lär känna en helt ny person.