Fördelar med att cykla till jobbet

Man on bicycle
2019-04-29

Att cykla till jobbet blir alltmer populärt. En anledning är att folk blir mer och mer medvetna om sin inverkan på miljön. I städerna uppmuntras den här trenden genom att man tillhandahåller mer cykelvänliga platser och även cyklar att hyra. När solen skiner och vädret blir varmare är det ett bra tillfälle att överväga att hoppa på cykeln.

Här är de sex främsta anledningar till att cykla till jobbet:

1. Nationella och internationella cykeldagar

Det har blivit trendigt att cykla. Många särskilda dagar har dykt upp för att uppmuntra folk att överge bilen för att cykla istället. I USA finns cykla till jobbet-dagen i maj, för att utnyttja att solen skiner och energinivåerna stiger. Storbritannien har sin egen version i augusti med en cykla till jobbet-dag som inspirerar pendlare att tänka annorlunda om vilka transportmedel de väljer.

Men det tar inte slut där. Vissa tar det ett steg längre genom att fira cykla till jobbet-veckan, vilket ger lite mer tid att anpassa sig till det här transportmedlet som är bra för både hjärtat och miljön. De flesta tänker kanske på cyklande som en aktivitet för varmt väder och som bara passar när fåglarna kvittrar. Andra är beredda att trotsa kylan och delta i vinterns internationella cykla till jobbet-dag i februari. Oavsett vad du föredrar har det blivit coolt att cykla till jobbet.

2. Cyklar är bra för miljön

Föroreningar från bilar är ett allvarligt problem som drabbar världen. Folk söker alternativ som att dela bil och använda kollektivtrafik oftare. Sådana saker är steg i rätt riktning, men att cykla till jobbet är helt utsläppsfritt och enkelt att göra.

Oavsett vad du har för behov finns det mycket utrustning som kan hjälpa dig att anpassa din cykelresa. Från monterbara korgar till barnstolar – sportbutiker har förvånansvärt många produkter som kan anpassa din cykel för att göra resan enkel och bekväm.

3. Att cykla är bra för hälsan

Att cykla är en utmärkt aktivitet för att komma i form eller hålla sig i form. Konditionsträning är bevisat bra för hjärtat och allmänhälsan. Dessutom är cykling är ett utmärkt sätt att bränna kalorier, och du kan välja den takt som passar dig och ändå få många hälsofördelar.

Studier har visat att cykelpendlare får positiva effekter i sitt arbetsliv. Bortsett från de väldokumenterade fördelarna med regelbunden motion kan det hjälpa din koncentration och energi på sikt att vara aktiv utomhus. Många moderna arbetsplatser uppmuntrar därför anställda att cykla till jobbet när det är möjligt.

4. Att cykla är ett snabbt sätt att ta sig fram

Att cykla kan vara snabbare än att ta bilen för att komma till jobbet, särskilt i städer. Stadens vägar och vägarbeten passar inte alltid för bilister. Kanske behöver du ta tid för att köra runt och hitta en parkeringsplats. Eller så gör vägarna att du måste åka en lång omväg runt stan för att komma fram.

Eftersom du oftast inte är den enda som morgonpendlar kan det bli trafikstockning och du kan hamna i kö bakom många andra otåliga förare. Lyckligtvis för cyklister är det mycket lättare att komma runt trafik, vägarbete och fotgängare utan så mycket krångel.

5. Cykeln kan vara ett utmärkt alternativ till bilen

Alternativet behöver inte alltid vara sämre. Många människor och hushåll har scheman som förändras. Bilen kanske används för något annat? Eller så har ni lite olika scheman i familjen, vilket kanske innebär att någon alltid måste åka lite tidigare för att se till att alla kommer dit de ska.

Det är också mer troligt att du håller dig till en ny vana om du är realistisk. Tänk tillbaka på ditt nyårslöfte. Var det för ambitiöst? För otydligt? Att ha en cykel som sitt andra eller till och med tredje transportmedel kan vara en möjlighet. Även om du cyklar till jobbet på soliga dagar några gånger i månaden så gör du fortfarande något för din hälsa och för miljön.

6. Att cykla sparar pengar på sikt

Även om du inte har en cykel så är det mycket billigare att cykla än att ha en bil. För det första är det du som är bränslet – du behöver inte betala för bensin. Underhållet för en bil är en konstant utgift, från försäkringen till mekaniska problem, sommardäck, vinterdäck och annat.

De goda nyheterna med att köpa en cykel är att startkostnaden nästan är den enda kostnaden du behöver räkna med. Om du inte är en gör-det-själv-person kanske du måste lämna in den för små justeringar när du använt den mycket i flera år. Men kostnaderna för det är inte lika höga som för en bil som gått sönder.

Funderar du på att köpa en cykel? Se hur ett snabblån kan hjälpa dig på vägen till en hälsosammare och miljövänligare livsstil.