Exempel från verkligheten

Exempel från verkligheten
2016-01-25

Vi på Ferratum vill vara mer än en långivare. Vår vision är att vara den som finns där för dig med en enkel och snabb lösning när du hamnar i ekonomiskt trångmål. När andra säger nej, ska du alltid kunna vända dig till oss. Ett mikrolån är ofta en bra lösning när du tillfälligt behöver lite extra pengar. Våra kunder är vanliga människor som råkat ut för oförutsedda händelser och de allra flesta får hjälp att lösa vardagens små ekonomiska utmaningar av oss. Visst finns det många fördomar om både sms-låntagare och företag som erbjuder sms och blancolån, men vi anser att bilden som ges ofta är felaktig, och slår mer än gärna hål på myten om skumma låneföretag med dolda avgifter och taskiga avtal. Vi är nämligen ett företag som hjälper vanliga människor.

Låt oss därför ta ett exempel ur verkligheten. En kvinna, 35 år gammal, från södra Sverige kommer nu att dela med av sin historia. I januari förra året hade hon, säkert i likhet med många andra, en tuff ekonomisk situation. Du känner säkert igen att ekonomin brukar få sig en törn under storhelgerna. I alla fall, efter julklappsinköp till barn, släkt och vänner, en resa till föräldrarna i mellandagarna, lite shopping på rean och ett nyårkalas hemma, skulle januari bara nätt och jämt gå ihop. Hon räknade dock med att klara ekonomin, för hon tyckte att jul- och nyårsfirandet fick vara värt en lite tightare budget i januari.

Vardagen börjar och livet rullar på precis som vanligt. Kvinnan är noga med sin ekonomi och har bra koll på hur mycket pengar som är kvar på kontot, alla extrautgifter får bestämt vänta till efter lön. Hon är sedan några år frånskild och har vårdnaden om två små barn. Jobbet som undersköterska kombinerar hon numera, sedan barnen blivit lite större, med distansstudier och snart är hon färdigutbildad sjuksköterska. Det här är med andra ord en ganska vanlig kvinna, i en vanlig svensk stad, med en helt vanlig ekonomi.

Då händer det som inte får hända. Kvinnans dotter tappar en kväll den bärbara datorn rakt ner i hallens stengolv. Det var förstås inte meningen, men vad hjälper det? Efter tröstande och torkande av tårar står det klart att den datorn har gjort sitt och inte går att reparera. Självklart är det ingen fara, lugnar kvinnan sin dotter, vi köper bara en ny dator. Ändå kommer paniken smygande efter nattning. Snart är det dags för tentainlämning och även om hon har säkerkopierat dokumentet, så behöver hon en dator för att skriva klart. Men hur ska hon ha råd att köpa en ny dator innan deadline? Är det så illa att hon ska behöva göra om hemtentan bara för det här? Att låna pengar slår hon genast ur hågen, hon har en gammal betalningsanmärkning så bankerna säger nej, det vet hon sedan ett tidigare tillfälle. Föräldrarna är också uteslutna, de har det skralt nog som det är med sina pensioner. Att använda sig av det närliggande bibliotekets datorer är inte heller ett alternativ, biblioteket är inte ens öppet på kvällstid och även om det vore det så måste någon se efter barnen. Kanske kan hon låna en dator? Det gäller ju bara fram till lön, sedan har hon pengar igen. Vilken otur att det här skulle ske just nu! Inte heller känner hon någon med flera datorer och från barnens sparkonton kan hon ju inte ta. Det här får hon allt reda ut själv. Vad kostar egentligen en ny dator? Minst tre tusen kronor måste hon nog lägga ut om hon ska få en någotsånär duglig laptop, men det är en omöjlighet innan hon fått lön. Enda lösningen verkar vara att köpa en dator på avbetalning, men det känns dumt, då blir den ju dyrare än om hon skulle köpa den direkt.

Nästa dag beklagade hon sig inför kollegorna. Ingen av dem har någon dator att låna ut och det verkade som om hon ska behöva ta den där avbetalningsplanen ändå. Då tipsade en kollega plötsligt om Ferratum. Kvinnan hade aldrig hört talas om oss, men när kollegan berättade att det gällde sms-lån blev hon ändå genast skeptisk. Visst hade hon hört talas om denna låneform, men inte trodde hon att det var någonting som vanligt folk gjorde. Är inte det bara lurendrejeri? Visst ringde det någon klocka om skyhöga räntor, dolda avgifter och den så kallade ”lånefällan”. Dessutom hade hon ju den där gamla betalningsanmärkningen. ”Det går aldrig”, förklarade hon. Kollegan lugnade henne genast. Han menade, med all rätt, att vi på Ferratum funnits så länge på marknaden och har en så lång erfarenhet av det vi håller på med att vår seriositet inte kan ifrågasättas. Dessutom hade både han och flera han känner tagit hjälp av just oss tidigare och alla hade goda erfarenheter. Han förklarade därtill att den exakta kostnaden för lånet alltid anges och att hon därför inte behövde vara orolig för ovälkomna överraskningar när lånet väl skulle betalas tillbaka.

Kvinnan fick också höra att det här med hennes gamla betalningsanmärkning alldeles säkert inte skulle vara ett problem, eftersom Ferratum alltid gör en individuell prövning av sina låntagare. Med en taxerad inkomst och bara en enda gammal betalningsanmärkning skulle hon alldeles säkert bli godkänd. Så nog verkade det var värt ett försök. När kollegan dessutom berättade om varför han själv hamnat i ekonomisk knipa och hur han sedan kommit ur den tack vare ett mikrolån hos Ferratum var saken avgjord.

Efter arbetsdagens slut lånade kvinnan därför jobbets dator för att snabbt och enkelt ansöka om ett lån via Ferratums websida. Under den korta promenaden hem fick hon ett sms med information om att lånet hade beviljats. Detta betydde att hon redan nästa dag kunde köpa en dator och därmed komma igång med tentaplugget i god tid före deadline. När lönen kom in på kontot tre veckor senare betalade hon genast igen lånet och förhoppningsvis ska det dröja innan hon behöver ta hjälp av våra tjänster igen. Men visst är det bra att vi finns där de gånger det verkligen behövs!

 

Gå till startsidan här >>