En timeout kan vara precis det du behöver

chilling man
2019-01-01

Vi har sagt adjö till 2018 och nu är det dags att välkomna 2019!

Hur känner du inför det kommande året? Är du exalterad eller likgiltig? Ser du fram emot nya utmaningar, eller känner du att du bara göra saker för att du måste?

För många är det inte mycket skillnad mellan ett år och det som kommer efter. Ofta fortsätter vi leva precis som vi gjorde året innan, utan att ifrågasätta något. Men vad skulle hända om du tog en stund att fundera på vart du är på väg just nu, och vart du skulle vilja?

Med lite eftertanke kan du, som tusentals andra varje år, upptäcka att det du egentligen behöver är en timeout. 

Att göra förändringar

Det blir allt vanligare att anställda som har arbetat flera år på ett företag ber sin arbetsgivare om att vara tjänstlediga under en längre period för att resa, studera eller "ladda batterierna", för att sedan kunna återvända till sitt arbete.  

I länder som USA och Storbritannien kallas det för ett sabbatsår. I Australien och Nya Zeeland har anställda rätt till en ledighet där de erbjuds en längre periods semester om de har arbetat för samma arbetsgivare i tio år.

Därför kan det vara nödvändigt

Skälen till att ta tjänstledigt, och hur länge man gör det, varierar från person till person. I allmänhet väljer de flesta mellan två och tolv månader för att studera, hitta eller förnya en passion, vidga sina vyer, göra volontärarbete eller resa.

Den här längre perioden av ledighet kan vara en möjlighet att "ladda batterierna", utforska en ny karriärväg och välja en ny riktning i livet. 

Att veta varför

Det första steget är att veta exakt vad du vill göra med din långa period av ledighet, och varför. Vad är syftet med en sådan ledighet? Vad hoppas du att uppleva eller lära sig? Är det en chans att se världen och uppleva nya kulturer, studera, eller försöka uppnå sin dröm att, till exempel, bli författare? 

Det rekommenderas att du börjar planera och spara i minst två år före det datum du påbörjar din ledighet. Så när du bestämt vad du vill göra under din semester är nästa steg att beräkna hur mycket pengar du behöver.  

smiling man

Att veta hur mycket det kostar

Kostnaderna för en periods tjänstledighet beror på ett antal faktorer, till exempel om du har betald eller obetald ledighet, vad du väljer att göra med din tid och vart du väljer att åka. 

Vad har du för levnadskostnader under perioden? Hur mycket pengar behöver du för två månader, sex månader eller tolv månader? Hur mycket kan du spara av din lön varje månad? Vilka utgifter kan du minska?

Vart kommer du att resa? Var kommer du att bo? Vad kommer dina boendekostnader att vara? Kommer du bo i samma land eller stad, eller kommer du att resa runt? Kan du hyra ut ditt hus eller din lägenhet för att få in extra pengar medan du är utomlands?

Om det är finansieringen som hindrar dig så finns det alternativ.

Att bryta rutinerna

Under din ledighet kommer dina vardagsrutiner att förändras, oavsett om du stannar hemma eller reser utomlands, och det kan skapa en kedja av andra förändringar.

Till exempel kan avbrott i din arbetsrutin göra att du sover andra tider än du brukar och därför träffar människor som du annars inte skulle träffat under dina vanliga arbetstider.

Om du reser utomlands kan du hitta nya möjligheter och sätt att leva när du befinner dig i ett nytt land, i en ny stad, bor på ett nytt sätt och upplever nya sedvänjor.

Att vara öppen för möjligheter

Många som har tagit en längre tids ledighet säger att det är viktigt att ha en plan, men också att vara flexibel och öppen för spontanitet. Flexibilitet gör att du kan lyssna till "ledtrådar" som kan inspirera till en ny riktning.

När du är utomlands kan du till exempel hitta ett nytt intresse eller träffa människor längs vägen som sedan kan leda till att du tar dig till ett nytt ställe. 

Det är faktiskt vanligt att höra människor som har återvänt från tjänstledighet känner att deras gamla livsstil inte passar dem längre, och de vill börja på ett nytt jobb eller leva på ett annat sätt.

Vara öppen och låt din inre kompass vägleda dig till ditt mål och nästa steg. Du klarar det!