Ekonomisk krishanteringsplan: Tips och tricks för oväntade utgifter

2017-05-01

Vad händer med din ekonomi om du blir av med jobbet imorgon? Har du sparpengar du kan använda dig av eller skulle du hamna i problem direkt? Om du totalkrockar bilen, var ska pengarna som tar dig tillbaka på vägen komma ifrån? Kommer din försäkring täcka kostnaderna eller riskerar du att stå med utgifter för två bilar samtidigt? Att hamna i en skuldfälla går inte alltid att undvika, det kan komma smygandes eller komma som en total, och otrevlig, överraskning. Här kommer några tips på vad du borde göra direkt för att vara bättre förberedd om olyckan är framme.

Starta din egen nödfond

Att ha sparpengar undanstoppade för nödfall är det bästa sättet att vara förberedd om krisen är framme. Öppna ett sparkonto och försök att fylla det med tillräckligt med pengar. Ett bra exempel är att försöka ha tre månadslöner undansparade ifall du skulle bli av med jobbet. Det ger dig två månader för att försöka hitta ett nytt jobb och en extra månad för att täcka tiden när du väntar på din första lön.

En penningkris känns mindre om du har koll på din budget

Det är alltid enklare att hitta extra pengar i en nödsituation om du är van vid att följa en budget och om denna dessutom har utrymme för oförutsedda utgifter. Mät dina utgifter och inkomster varje månad och spara undan så mycket som möjligt. Att ha kontroll över varenda krona ger dig ett övertag så du inte blir chockad när en stor, förfallen faktura trillar ner i brevlådan.  

Håll utkik efter potentiella problem som kan eskalera i framtiden

Man kan inte se in i framtiden men ibland kan man få en förvarning om en situation som är på väg att spåra ur och förbereda sig på det värsta. Om värmepannan inte fungerar som den ska kan det vara en enkel justering som behövs men den kan också vara trasig och i behov av en större reparation eller att bytas ut. Om din bil gick genom besiktningen med minsta möjliga marginal finns det en överhängande risk för att den kan sluta fungera helt och hållet i nästa vecka. Om du håller koll på kommande problemområden i din vardag har du tid att planera för att undvika dem, eller åtminstone tid till att spara ihop pengar för att hantera problemen i takt med att de uppkommer.

Se över ditt försäkringsskydd

Se till så att du har försäkringar som skyddar dig om du blir sjuk eller skadad och inte kan arbeta under en längre tid. Överväg att gå med i A-kassan och skaffa inkomstförsäkring som skyddar dig om du skulle bli arbetslös. Kontrollera så att din hemförsäkring täcker vanliga skador och incidenter i och runt hemmet. Ring ditt försäkringsbolag och fråga vad som täcks vid en eventuell skada, läs genom försäkringsvillkoren noga. Det är ofta bättre att betala lite extra för en bra försäkring än att stå för hela skadekostnaden själv.