Den växande trenden med ekologiskt

odla ekologiskt
2018-11-12

2014 genomförde Organic Trade Association i USA en undersökning bland över 1200 hushåll som hade minst ett barn under 18 år. Den visade att åtta av tio amerikanska familjer har köpt ekologiska produkter en eller flera gånger under de senaste två åren. 90 procent av deltagarna svarade att de köper ekologiska livsmedel till sina barn åtminstone "ibland", och nästan en fjärdedel säger att de "alltid köper ekologiskt" till sina barn.

Enligt företaget Ecovia Intelligence som gör marknadsundersökningar uppgick den globala marknaden för ekologiska produkter till 89,7 miljarder dollar 2016. USA är den största marknaden på 38,9 miljarder euro, följt av Tyskland (9,5 miljarder euro), Frankrike (6,7 miljarder euro) och Kina (5,9 miljarder euro).

Nedan ska vi titta närmare på den växande globala trenden med efterfrågan på ekologiska produkter:

I Europa

Efter USA är det EU som är den näst största enskilda marknaden för ekologiska produkter.

2015 uppgick detaljhandelns försäljning av ekologiska produkter i Europa till 29,8 miljarder euro. 

Enligt statistiken har Tyskland den största marknaden för ekologiska livsmedel i Europa. Men resultat från Research Institute of Organic Agriculture visar att Danmark har den högsta andelen ekologiska produkter i världen (9,7 procent), vilket innebär att stormarknader i Danmark har den högsta andelen ekologiska livsmedel i världen. Luxemburg kom på andra plats, följt av Schweiz, Sverige och Österrike.

En studie av Research Institute of Organic Agriculture FiBL visade att konsumenter i EU spenderade 61 euro på ekologiska livsmedel per person. Men med 274 euro per capita var det Schweiz som spenderade mest pengar på ekologiska produkter.

I Australien

Det totala värdet på den ekologiska industrin i Australien har ökat med 88 procent sedan 2012, och enligt webbplatsen In The Black, beräknas konsumentmarknaden bli 2 miljarder australiska dollar.

Två av tre australiska hushåll uppger att de har köpt ekologiska produkter under det gångna året, och de vanligaste ekologiska varorna är frukt och grönsaker, följt av ökande efterfrågan på ekologiska ägg, mejeriprodukter, rött kött och fågel.

grönsaker

I Kanada

Rapporter från Canadian Organic Trade Association visar att 66 procent av kanadensarna spenderar en del av sin hushållsbudget på ekologiska produkter. Precis som i Australien är de vanligast köpta ekologiska produkterna frukt och grönsaker, följt av kött och fågel, med mejeriprodukter på tredje plats.

Tia Loftsgard från Canada Organic Trade Association sade i ett uttalande att "Kanadensarna kräver mer och mer variation bland tillgängliga ekologiska produkter, vilket driver marknaden att hänga med i nästa generations önskan om mer ekologiskt".

I Storbritannien

Guardian har rapporterat att försäljningen av ekologisk mat och dryck i Storbritannien ökade med 6 procent under 2017, till rekordhöga 2,2 miljarder pund.

Stormarknaders försäljning av ekologiska produkter ökade med 4,2 procent, medan oberoende butiker som hälsokostaffärer och marknader ökade med 9,7 procent.

Och det gäller inte bara mat och dryck. Brittiska konsumenter köper också fler ekologiska varor av andra typer, till exempel skönhetsprodukter, som har ökat med 24 procent.

Köper din familj ekologiskt?

 

"Den första rikedomen är hälsa".
– Ralph Waldo Emerson