De mest populära nyårslöftena och hur man håller dem

happy family2
2019-01-07

Nu är vi här – redan ett par veckor in på 2019! Så, vad har du för nyårslöfte för familjen?

Enligt en opinionsundersökning som gjordes av ComRes, som undersökte 2 014 vuxna i Storbritannien, så är de mest populära nyårslöftena att:

 1. Gå ner i vikt (33 %)
 2. Träna mer (38 %)
 3. Äta nyttigare (32 %)
 4. Ha en mer aktiv inställning till hälsa (15 %)
 5. Lära sig en ny färdighet eller hobby (15 %)
 6. Lägga mer tid på sitt eget välbefinnande (12 %).
 7. Tillbringa mer tid med familj och vänner (12 %).
 8. Dricka mindre alkohol (12 %)

Trots goda avsikter

Inga överraskningar i listan ovan, eller hur? Men trots alla goda avsikter visar en amerikansk nyhetsartikel att 80 procent har brutit sina nyårslöften efter andra veckan i februari. 

Så, hur går det med din familjs nyårslöften?

Varför folk inte håller sina nyårslöften

Den främsta anledningen till att folk bryter sina nyårslöften är att målet inte var specifikt, och därmed inte fokuserat och uppnåeligt.

Om man inte har konkreta steg och är specifik så är mål bara önskningar. Om vi inte är specifika med våra mål så är det troligt att vi ger upp vid första hindret.

happy family

Välj något konkret, mätbart och uppnåeligt

När du har ett tydligt mål i åtanke så vet du vad du strävar efter. Det är därför mål måste vara specifika. När du har beskrivit ditt mål på ett konkret sätt kan du fokusera på att uppnå det. Att veta exakt vad du jobbar mot håller dig dessutom motiverad.

Det är också avgörande att kunna mäta sina mål. Att ha mätbara mål är en förlängning av att ha konkreta mål. Om dina mål är tillräckligt specifika för att kunna mätas så kan du även uppnå dem. Dina mål måste pressa dig framåt, utmana dig och få dig att anstränga dig, men samtidigt är det viktigt att du vet att målen går att uppnå och inte bara är höga ambitioner.

Specifika exempel

Vi har tagit de åtta populäraste nyårslöftena från listan ovan och inkluderat exempel på hur man gör sitt löfte mer specifikt:

 1. Gå ner i vikt – "Jag vill väga 65 kg."
 2. Träna mer – "Jag ska träna i en timme fem gånger i veckan."
 3. Äta hälsosammare – "Jag ska gå med i Viktväktarna."
 4. Ha en mer aktiv inställning till hälsa – "Jag ska laga nyttiga matlådor och ta med dem till jobbet varje dag istället för att köpa lunch."
 5. Lära sig en ny färdighet eller hobby – "Jag ska gå en språkkurs och öva en timme varje kväll."
 6. Lägga mer tid på sitt eget välbefinnande – "Jag ska meditera på morgonen fem gånger i veckan."
 7. Tillbringa mer tid med familj och vänner – "Jag ska ringa mina föräldrar två gånger i veckan och äta lunch med en vän en gång i veckan."
 8. Dricka mindre alkohol – "Jag ska bara dricka alkohol på helgerna."

Var specifik

Med det här i åtanke kan du fundera på vilka nyårslöften du och din familj kan ha. Kom ihåg att målen ska vara specifika, mätbara och uppnåeliga.

Här är några exempel:

 • "Jag vill tillbringa kvalitetstid med mina barn och ska läsa högt för dem i en halvtimme fyra kvällar i veckan."
 • "Som familj är det viktigt att vi gör saker tillsammans. Därför ska vi att besöka ett museum eller gå på bio en gång i månaden."
 • "Det är också viktigt att min partner och jag har vår egen tid tillsammans som par. Vi ska skaffa barnvakt och ha dejtkväll tillsammans varannan fredag."
 • "Jag vill att min familj ska äta nyttigare, så därför ska jag laga middag sex kvällar i veckan."

Få lite extra hjälp

För många kan tillgång till ekonomiska medel också vara en faktor i huruvida de fortsätter vara motiverade och uppnår sina mål.

Oavsett om det handlar om pengar till renoveringar eller för att täcka vardagsutgifter tillhandahåller Ferratum Money korttidslån till folk som behöver extra medel för att uppnå sina mål.

Ferratums onlinelån är det snabbaste och mest lättillgängliga sättet att få tillgång till pengar när du vill få saker att hända. På bara några minuter kan du fylla i en ansökan online och få ett lånebeslut bara några sekunder senare. När den har godkänts sätts pengarna in på ditt bankkonto nästa dag.

Lycka till med dina nyårslöften!