De bästa metoderna för att rensa upp till sommaren

decluttering
2019-06-20

Att rensa upp hemma har blivit mer än bara städning. Det är nästan en konstform. Idén med att slänga ut det gamla och få in nytt är lockande för många. Det finns olika metoder för sommarstädning som kan ge olika fördelar, till exempel sinnesfrid, ett hus som är lättare att hålla rent, eller till och med hjälpa dig att spara pengar genom att du blir mer medveten om vad du har.

Metod 1: Lär av Marie Kondo

Även om du inte hört namnet Marie Kondo så har du antagligen hört uttrycket som är associerat med henne – spara bara saker som "väcker glädje". "KonMari-metoden" har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen och Netflix har till och med släppt en serie med henne som heter "Konsten att städa ". Hennes professionella organiseringsförmåga har tagit världen med storm.

Principen är ganska enkel: tänk på vilken livsstil du vill leva och städa därefter. Rensa upp efter föremålskategori istället för efter rum och visa din uppskattning (inse att vissa föremål förtjänar lite respekt), men gör dig ändå av med de saker som inte väcker glädje i ditt liv. Hon ger även tips på rätt sätt att vika kläder, steg för steg.

Om du bestämmer dig för att använda KonMari-metoden hemma så kan du överväga att göra det på semestern eller under en helg när du har tid att avsluta sorteringen av alla dina ägodelar. Eller så kan du välja en kategori i taget och se hur det känns.

Metod 2: Har jag använt det här föremålet i år?

En annan metod för att bli av onödiga föremål är inte att vara filosofisk utan istället se till vad som är användbart. Fråga dig själv: "Har jag använt den här saken det senaste året?" Om svaret är nej kan det vara dags att göra sig av med den. En bra uppföljning frågan är också: "Vad är sannolikheten för jag kommer att använda saken nästa år?"

Naturligtvis finns det sånt som kan vara i gråzonen, särskilt säsongsbetonade föremål – din badmintonutrustning som inte använts på ett tag, men som du är säker på att du kommer använda senare. Eller skidor som är fullt användbara nästa vintersemester.

Kläder, å andra sidan, kan den här metoden vara bra för. Många behåller kläder som de faktiskt inte gillar, som inte passar ordentligt eller som inte passar alls. Om du är inom ett par kilo från ett par jeans så kanske de kan få vara kvar till nästa rensning. Men tänk även på att för trendiga plagg som du inte kommer att bära igen på några år så är det bättre att skänka bort eller sälja dem, eftersom du antagligen inte kommer att använda dem flera år senare.

Metod 3: Oprah Winfreys galgexperiment

Även om det inte direkt är hennes egen metod så har den amerikanska pratshowlegenden Oprah Winfrey pratat mycket om ett enkelt sätt att rensa ut bland sina kläder. Den här metoden är relaterad till frågan "har jag använt den här saken under det senaste året?" och gör det lättare att se tydligare vad du faktiskt använt.

Allt du behöver göra är att hänga upp de kläder som är i kategorin "Kanske" i garderoben. Tricket är att hänga galgarna bakvänt och bara hänga dem åt rätt håll efter att du använt plagget. På sex månader kommer du att kunna se vilka plagg du burit och vilka du inte burit. Om du bor på ett ställe med väldigt stor skillnad mellan årstiderna kan du prova en omgång för varmt väder och en omgång för kallt väder.

Självklart finns möjligheten att du använder de plaggen mer eftersom de är tillgängliga och de har din uppmärksamhet. Men om du inte burit ett plagg när det fanns tillgängligt i garderoben så väckte det förmodligen inte glädje, för att citera Marie Kondo.

Metod 4: Att städa ett rum i taget

Att städa ett rum i taget är en klassisk metod. En av fördelarna är att du kan färdigställa projektet på kortare tid än om du sätter igång och försöker rensa upp hela huset på en gång. Även om det finns undantag så finns det i ett typiskt modernt en massa saker som inte nödvändigtvis är användbara, eller inte är användbara för ditt hushåll. Det kanske är dags att ta en titt i köksskåpen.

Efter allt prat om kläder glömmer man ofta bort köket, eftersom man antar att allt porslin och alla små köksapparater är användbara. Innan du kommer till skåpen kan du ta en titt i kylskåpet och skafferiet. Om du håller koll på bäst före-datumen på din mat och har en bra uppfattning om vad du har hemma så kan du spara pengar och minska matsvinnet.

När du gått genom maten kanske det vore bra att prova KonMari-metoden här också – väcker allt porslin glädje? Behöver du tolv muggar med rolig text på? Du kan donera porslin som är i bra skick till en lokal välgörenhetsorganisation, särskilt om det är en hel uppsättning eftersom det är mer troligt att det blir köpt och använt då.

Vad händer efter du gått igenom ditt hem och strukturerat om allt? Försök hitta en lämplig plats för allt du vill bli av med – oavsett om det är en välgörenhetsbutik, saker du säljer på nätet eller sådant som måste återvinnas. Och kom ihåg att köpa saker du behöver eller som du verkligen uppskattar. Kvalitet framför kvantitet håller hemmet lite prydligare.