Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

Därför kan det vara bra att lämna julhandeln till sista stund

2017-12-19

Med endast några dagar kvar till jul har folk fullt upp med att fixa de sista förberedelserna inför helgen. Band och rosetter ska knytas, allt medan vi räknar ner till den stora dagen.

Men tänk om du är en av dem som lämnar julhandeln till sista stund, och nu måste spenderade de sista dagarna innan jul med att frenetiskt leta efter och försöka köpa presenter till vänner och familj? Du blir nog kanske glad att höra att det faktiskt kan vara något positivt.

Studier kring människor beslutsprocess har visat att spontana köp med mindre tanke faktiskt kan vara ett smartare sätt att shoppa.

 

Låt oss förklara.

Övertänkande och överanalys

Det är allmänt vedertaget att ju mer information vi har, desto bättre kommer våra beslut att vara. Dock är inte alltid mer information en fördel.

Vi tar tusentals olika beslut varje dag. Från vad vi ska äta, vad vi ska säga till våra kollegor eller hur vi ska formulera ett e-postmeddelande, för att inte nämna alla beslut vi måste ta i våra arbeten.

När vi överväger för- och nackdelar i det oändliga slösar vi energi på att försöka vara efterkloka gällande oss själva, våra instinkter och våra förmågor

Oftast vet vi instinktivt vad som är rätt beslut baserat på vår erfarenhet och information vi redan besitter. Men när vi lägger tid på att ”samla in information” och väga det ena alternativet mot det andra komplicerar vi vad som annars hade varit ett lätt beslut.

Ta ett beslut och gå vidare

I sin bästsäljande bok Blink berättar Malcolm Gladwell om hur viktiga de första två sekunderna är när vi tar ett beslut. Något vi lär oss i Blink är att beslut som tas snabbt är precis lika mycket värda som genomtänkta beslut.

Vi arbetar som bäst när vi tar snabba beslut baserade på den begränsade men väsentliga information vi redan besitter. När väl det väsentliga, grundläggande kriteriet för en viss valmöjlighet har mötts är vi redo att ta ett beslut. Ofta kan vi fokusera alldeles för mycket på att ta det ”perfekta beslutet” och därav spendera för mycket tid och energi på att ta ett beslut när det hade kunnat tagits mycket tidigare med mindre information.

Tänk på när du letar efter hotell online. Genom att använda kriterier så som plats, pris och grundläggande bekvämligheter när vi letar efter hotell är det oftast möjligt att boka ett lämpligt hotell som möter dina kriterier väldigt fort. Men många gånger spenderar vi mer onödig tid på att leta vidare.

 

 

Julhandel i farten

Detsamma gäller julen. Vi komplicerar vår beslutsprocess vilket minkar vår produktivitet och effektivitet.

Med mindre tid att övertänka och överlägga gällande den ”perfekta presenten” för varje familjemedlem, vare sig det gäller det rätta priset, den rätta färgen eller den rätta presenten, kommer du troligtvis att ta ett bättre instinktivt beslut baserat på den information och fakta du redan besitter.

Så om du precis ska ge dig ut och springa runt i gallerian för att köpa presenter till vänner och familj, lite på din magkänsla och följ din första instinkt. Det kommer inte bara spara dig tid, utan även oro.

 

Happy shopping!

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +