Bucket list: Få ut det mesta av livet

Fallskärmshoppning
2019-08-15

En att-göra-innan-jag-dör-lista – eller bucket list – är något många använder för att få ut så mycket som möjligt av livet. Både kändisar och vi vanliga dödliga vill göra det mesta möjliga av våra liv. Vi ska här utforska vad som är bra och dåligt med att-göra-innan-jag-dör-listor och hur de kan berika livet på ett sätt som passar dig.

Är din bucket list realistisk?

Ett gemensamt drag hos sakerna på mångas listor är att de ofta är exotiska, svåra att uppnå eller ibland helt omöjliga. Ibland måste man justera sina förväntningar, som ett barn som planerar att bli astronaut. Om en månfärd finns med på listan så kan du behålla den där. Men du får nog räkna med att den kanske aldrig blir av. Det gör inget.

Det bra med att ha ambitiösa mål på din att-göra-innan-jag-dör-lista är just det: ambition. Om något är enkelt att uppnå är det förmodligen inte lika tillfredsställande. Sikta mot stjärnorna när du har möjligheten, men ha koll på dina förväntningar så att du inte blir besviken. Ett mer realistiskt perspektiv är att alltid försöka fokusera på att njuta av det du gör, även om det inte ligger högst upp på att-göra-innan-jag-dör-listan.

En-gång-i-livet-upplevelser

En annan typisk sak med punkterna på listan är att de ofta är engångsupplevelser. Små och stora. Målet är ofta att göra det en gång, sätta ett kryss i rutan och gå vidare till nästa. Här kan det vara läge att fundera på vad som ligger bakom viljan att ha dessa upplevelser.

Om du har "besök Nepal" på listan kan du fundera på varför. Du kanske älskar nepalesisk kultur, eller har en avlägsen släkting från Nepal, eller så såg du ett foto i en tidning som gjorde dig nyfiken. När du funderar på orsaken kan du också avgöra hur viktigt det är.

Dessutom kanske du borde besöka Nepal mer än en gång och verkligen lära känna dess kultur? Den stora insikten kanske blir att du vill resa mer eller verkligen fördjupa dig i platser långt hemifrån. Du kan skapa en budget som gör att du kan resa oftare och hitta nya upplevelser. Ta med dig de här erfarenheterna i vardagen och fokusera inte bara på engångsupplevelser.

Få minnena att bestå

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord och idag fullkomligt bombarderas vi av bilder. Det känns naturligt att ta foton när man gör något spännande. Man kan dela upplevelsen med vänner och familj och återuppleva resan.

Men tappa inte bort ditt mål när du försöker fånga ögonblicket. Du bör försöka njuta av varje stund, särskilt om det är något speciellt som du alltid har velat göra. Ta några bilder men få inte panik om du inte får det perfekta fotot. Fånga dagen och låt inte selfies förstöra upplevelsen.

Revidera din bucket list

En beskrivning av sakerna på listan skulle kunna vara: "något jag alltid har velat göra". Att uppnå sina barndomsdrömmar kan vara toppen. Men du kanske inte har samma intressen längre? Din lista behöver inte vara perfekt. Du får göra ändringar så ofta du vill.

Din familjesituation kanske förändras. Vilda och riskabla äventyr som fallskärmshoppning låter lite mer skrämmande nu än när du var yngre. Men du har såklart alltid möjligheten att behålla planen och genomföra allt om en adrenalinkick är det ultimata målet. Eller så kan du välja en kompromiss, som att avnjuta himlen från en luftballong, eller vandra till en vacker plats där du kan se världen.

Kan man kasta sin bucket list?

En att-göra-innan-jag-dör-lista är ju ett sätt att få in intressanta upplevelser i sitt liv. Livet är kort, så satsa stort. Men det finns ett annat perspektiv: livet är kort, så lev nu. Om man fokuserar på sådant man vill göra i framtiden kanske man inte upplever nuet lika mycket.

Och det kan vara svårt att hantera sina förväntningar om man inte njuter av punkterna på att-göra-innan-jag-dör-listan lika mycket som man hade hoppats. Är du den sorts person som gillar att bocka av saker på listor? I så fall ska du behålla din lista och njuta av att nå dina mål. Men om du snarare blir överväldigad av att försöka göra saker bara för sakens skull – då kanske en bucket list inte är din grej.

Fick du inspiration att testa något spännande? Det finns bra idéer i vår artikel 25 erfarenheter att testa idag, läs den!