Black friday: Att shoppa smartare idag

Black Friday
2019-10-16

Black Friday är en berömd shoppinghögtid. Den uppstod i USA och har fått fäste runt om i världen, särskilt för webbutiker. Vad innebär Black Friday för dagens shoppare, och hur kan du få ut så mycket som möjligt av dagen?

Vad är Black Friday idag?

Black Friday är ett tillfälle att komma ut efter att ha ätit massor med mat och tillbringat tid med familjen. Att promenera runt i ett köpcentrum och leta efter fynd har blivit ett sätt att varva ner och hitta lite bra erbjudanden – oavsett om man firar thanksgiving eller inte.

Black Friday har växt internationellt de senaste åren. Internationella butiker vill förbli konkurrenskraftiga och har märkt att folk är beredda att handla tills de stupar. Jätterabatter i butik eller rea på ett begränsat antal varor (ofta stora varor) är fortfarande en stor del av högtiden. Men alltmer försäljning flyttar sig ut på nätet.

Black Friday-reor: bara en dag

Många företag har insett att det är bra med reor under mer än en dag. Folk letar redan efter reor inför jul, så varför inte uppmuntra dem att handla under hela november? Det leder oss till vårt första tips: Black Friday kanske inte har de bästa erbjudandena, så håll ögonen öppna.

Om du är exalterad över att köpa någon särskilt värdefull produkt är det klokt att komma ihåg att reor på Black Friday är hajpade, och ibland överhajpade. Det betyder inte att du inte kan hitta bra reor. Det betyder bara att det kanske inte är din enda chans.

Att ha koll på priserna före Black Friday är en bra idé. Om du shoppar online ska du inte glömma att skapa önskelistor så att du kan köpa saker snabbt och inte bli distraherad av andra erbjudanden.

Cyber Monday, då?

Som vi nämnde är Black Friday mer av ett koncept än en dag. Med några undantag. Efter Black Friday är den påföljande måndagen Cyber Monday. Som namnet antyder innebär det att reorna är på nätet istället för i butik. Men gränsen mellan de här två dagarna har suddats ut på grund av onlineförsäljningen.

Precis som Black Friday är idén med Cyber Monday att vara ett tillfälle att hitta bra erbjudanden. Men shoppa uppmärksamt, för reorna är inte nödvändigtvis så häpnadsväckande som de framställs. För båda dagarna ska du vara skeptisk mot det påstådda ursprungspriset, för det kan ibland vara missvisande. Men fri frakt eller andra extra erbjudanden är det gott om även på Cyber Monday.

Handla teknikprylar på Black Friday

Tech Radar förklarar att några av de bästa erbjudandena för Black Friday är Apple-produkter och hushållsapparater. Det kan dock variera från år till år eftersom det beror på modellerna och när nya modeller lanseras. Inför Black Friday kan du hitta guider (särskilt för de nordamerikanska marknaderna) om de bästa köpen den kommande helgen.

Lämna hemmet på Black Friday

Även om alla gillar det bekväma med att shoppa hemifrån så har ursprunget till Black Friday fortfarande viss mening. Några av de bästa erbjudandena är jätterabatter i butik, så strunta inte helt i att gå till butikerna. Håll ögonen öppna efter annonser så att du kan ta reda på om dina lokala butiker har några lockande erbjudanden.

Till sist är många affärer också ganska förutsägbara och har rotation av samma eller liknande varor på rea varje Black Friday. Såg du något förra året som du inte köpte, men kanske vill ha den här gången? Kolla samma butik i år, så kanske du har tur.