Att leva och äta ensam: tips för att äta solo

middag ensam
2018-06-04

"Det finns ingen mer innerlig kärlek än den till mat."
- George Bernard Shaw

Den brittiska matbutikskedjan Waitrose släppte nyligen sin matrapport för 2017–2018 som visar de största mat- och dryckestrenderna 2017. Rapporten innehöll resultaten från fokusgrupper och en opinionsundersökning av 2 000 personer.

Inte längre tabu

Bland rapportens många fascinerande resultat fanns en attitydförändring till att äta ute ensam. För inte så länge sedan ansågs de som åt ensamma på restaurang lite konstiga, underliga, kanske tråkiga. Men inte nu längre. Idag har åsikterna förändrats och att äta ensam ute anses inte längre vara underligt.

Enligt den senaste matrapporten från Waitrose tycker 78 procent att det är mer socialt acceptabelt att äta ensam än det var för fem år sedan. Nio procent av de som deltog i undersökningen uppgav att de hade ätit ensamma under den senaste veckan, 19 procent inom den senaste månaden, 26 procent det senaste året och 46 procent svarade att de aldrig hade ätit ensamma på en restaurang.

Varför är det mer acceptabelt idag?

Varför har det skett en attitydförändring? 75 procent av de tillfrågade sa att de trodde att samhället hade förändrats vilket gör det mer socialt acceptabelt och mindre tabubelagt. 46 procent svarade att de tyckte att restauranger idag var mer användarvänliga och 21 procent sade att de trodde att människor idag i större utsträckning föredrar att vara ensamma.

Aldrig riktigt ensam

En annan orsak till förändringen i attityd, och kanske mest fascinerande, är att 23 procent ansåg att deras mobil har blivit som en matkompis och gjort soloätandet mindre stigmatiserat.

34 procent av 18–24-åringarna i undersökningen säger att de såg sin mobiltelefon som en matpartner, jämfört med 12 procent av befolkningen över 55 år.

Tänk efter – visst känns det som att man aldrig riktigt är ensam om man har sin mobil med sig. Medan du äter kan du ha kontakt omvärlden via Messenger, surfa på Facebook eller smsa med en vän, till exempel.

pasta

Välkommen, ensamgäst

Den senaste tidens ökning av ensammatgäster har gjort att restauranger gör mer för att säkerställa att ensamma känner sig mer välkomna. Chicagos restaurang Acadia, med två stjärnor i Guide Michelin, ser till att sologästerna känner sig uppskattade. Till exempel erbjuder restaurangen iPads till sologäster som vill läsa under måltiden. Ibland bjuder restaurangen även gästerna in till köket för en särskild måltid.

Ensamätare söker ofta avskildhet och ensamtid att njuta av sitt eget sällskap, så den japaninspirerade kedjan Ichiran sätter solomatgäster i enskilda bås och har ett biljettsystem där matgäster kan göra sina beställningar med minimal interaktion.

Hur man äter ensam

Om du funderar på att äta ute ensam har du troligen en bild av att sitta ensam vid ett dukat bord, omgiven av par som viskar och pekar i din riktning. Detta är långt från sanningen.

Ett av de bästa sätten att underlätta situationen, innan det börjar kännas naturligt att äta ensam, är att äta middagen i baren. Det är inte bara mindre formellt, du har dessutom andra ensamätare omkring dig. Baren är också en livlig plats där du kanske också vill interagera med bartendern.

Ett annat bra alternativ är att sitta och äta gemensamt med andra, vid delade bord. Delade bord finns nu på många restauranger, inklusive Wagamama, till exempel.

Att äta ute ensam är en unik upplevelse som kan leda till många spännande resultat och interaktioner. Även om det känns annorlunda kan det vara precis lika roligt som att äta middag tillsammans med någon annan.

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +