Årets fattigaste månad är här- så överlever du den

15.02.2021#Smartare spendering

Med julklapparna, nyårsbubblet och mellandagsrean i backspegeln är det inte konstigt att många svettas lite extra under januari. För den som arbetar kommer dessutom decemberlönen redan den 23 december, vilket gör att den ska täcka lite fler dagar än vanligt. Januari är helt enkelt den månad på året då det är som absolut svårast för många att få ekonomin att gå ihop.

Så vad kan man göra för att förbättra sin ekonomiska situation i januari? Först och främst: misströsta inte. Bara för att året börjat skralt betyder det inte att hela året kommer att fortsätta på samma sätt. Det viktigaste är att skapa en bra grundstomme i ekonomin. Genom att försöka spara en liten summa varje månad skapas en buffert som ger trygghet under osäkrare tider.

 

Betala fasta kostnader

Är det svårt att betala fasta kostnader som lån, fakturor och andra räkningar kan man ibland få be om ett par månaders amorteringsuppehåll, delbetalningsplaner eller framflyttade förfallodatum. Detta görs bäst i direkt kontakt med betalningsmottagaren, och allra helst i god tid. Det kan ibland kosta en liten extra slant, men kan vara livräddaren för den som vet att februari, mars och framåt kommer att se bättre ut ekonomiskt. Om man absolut måste kan man också stoppa sitt sparande en stund. Men försök att komma igång igen så snart som möjligt.

Behöver vi alla julklapparna?

För att få in lite pengar är det alltid en bra idé att inventera hemma. Finns det någon klapp du inte kommer att använda som går att lämna tillbaka, eller finns det något avlagt eller urvuxet som kan säljas? Det finns ofta en hel del fina prylar liggandes om man bara tittar efter.

 

Vad mer kan du göra?

För den som fortfarande kämpar med ekonomin kan ett lån hjälpa en ur den värsta krisen. Det är alltid bättre att betala sina räkningar med ett lån som man ser till att betala tillbaka, än att stoppa huvudet i sanden och inte betala räkningarna alls. Men lån ska ses som ett komplement till en god ekonomi och inte som finansiering för löpande kostnader. På så vis lägger du grunden för en gladare januarimånad och ett bättre 2020.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: