Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

Ansökan om lånelöfte går till på det här sättet

2016-11-02

Idag är det smidigt att ansöka om ett lånelöfte för ett bostadsköp. Du går in på en långivares sida, fyller i dina uppgifter och väntar sedan på besked från långivaren. Beslutet tas utifrån de uppgifter du lämnar, kalkyler och genom kontroller hos UC. Uppgifterna som du behöver fylla i är din inkomst, om och vad för slags andra lån du har, omkostnader och summan som du tror att du kommer behöva låna. Din ansökan om lånelöfte är viktigt att ha fått svar på innan du börjar med budgivning på din nya bostad. Ett lånelöfte gäller oftast i sex månader och kan enkelt omvandlas till en låneansökan.

Vad innebär det nya amorteringskravet?

Det nya amorteringskravet som trädde i kraft den 1 juni innebär att alla som tar nya lån från det datumet måste amortera på bostadslånet. Amortera betyder att betala av en skuld. Många av de bolån som gavs tidigare var amorteringsfria, men det ändras nu för dem som tar nya lån. Det vanligaste är att amorteringen sköts genom att skulden betalas av med ett fast belopp varenda månad, utöver räntan. Det är så kallad rak amortering. Månadsavgiften blir lägre efter ett tag med rak amortering eftersom låneskulden och räntan minskar successivt. Annuitet innebär att ett belopp bestäms som räcker till både både amorteringen och räntan. Månadskostnaden blir då samma vid varje betalning. Enligt en uträkning från Swedbank ökar amorteringsutgifterna med cirka 2800 kronor per månad med den nya regeln. Detta gäller både för bostadsrättsinnehavare och småhusägare. När du amorterar blir din boendekostnad högre än om du inte amorterar. På sikt blir din boendekostnad däremot lägre eftersom din skuld betalas av och räntan i och med det sjunker. Nya bolånetagare måste nu amortera ner sina lån till 50 procents belåningsgrad. Vid din ansökan om lånelöfte måste du och långivaren ta amorteringskravet i beaktande. Din disponibla inkomst blir något mindre med detta nya krav men på lång sikt blir ditt bostadslån billigare.

Schablonbelopp kontra faktiska utgifter

Vid en ansökan om lånelöfte gör långivaren en bolånekalkyl som utgår från olika schablonbelopp. Hur stora beloppen är kan skilja sig lite åt beroende på vilken bank det är du har ansökt hos. Även om bolåneräntorna idag är relativt låga är det vanligt att högre räntekostnader räknas in i bolånekalkylen för att ge ett visst spelrum vid räntehöjningar. Även det nya amorteringskravet bör räknas in i utgifterna, samt hur mycket du behöver för att leva bekvämt. I det verkliga livet kan dock ekonomin vara lite mer oförutsägbar än i bolånekalkylerna. Du kan förlora jobbet, vara tvungen att renovera huset på grund av olyckor eller bli sjuk och tappa inkomster. När du ansöker om ett lån är det därför mycket viktigt att du får en bolånekalkyl som har lite utrymme för oförutsedda utgifter. Se till att det alltid finns rum för räntehöjningar, amorteringskrav samt tillräckligt med pengar över för dig att leva på. Det är bra att ha en liten ekonomisk buffert innan man köper bostad. Det är även bra att spara ihop till en något högre kontantinsats, vilket sänker summan för hur mycket du behöver låna. För gärna en kassabok och se över dina faktiska utgifter istället för att enbart utgå ifrån schablonbeloppet.

Vad är ett lånelöfte och vad innebär det?

Informera dig om vad som gäller för att få ett lånelöfte och hur amorteringskravet påverkar det. Genom Ferratum får du råd, tips och information om vad du behöver tänka på när du gör en ansökan om lånelöfte. Budgetera din ekonomi på rätt sätt genom att skaffa tillräckliga kunskaper om din privatekonomi. Du kan även låna till din kontantinsats eller till en buffert genom våra olika lån.