Alla behöver en hjälte..Men varför då?

alla behöver en hjälte
2019-03-26

Ordet hjälte får vissa att tänka på Marvel-karaktärer med övermänskliga förmågor. Men den betydelse vi tänker på är lite mer jordnära.

Tänk på den person du beundrar mest. Är det en förälder, vän, lärare eller kanske till och med en kändis? Ibland är vi så upptagna med att vara vuxna att vi kanske ser det som något barnsligt att ha en hjälte. Vissa kanske tänker att de inte behöver några hjältar, eller att de är sin egen hjälte – men stämmer det verkligen?

Hitta sina första hjältar

Det är ofta sant att vi börjar ha hjältar när vi är små, och det är viktigt under hela våra liv. Jag minns att jag som nioåring tittade mycket på Dragon Ball Z och försökte frammana Kamehameha-attacker (energistrålar) med mina vänner, efter inspiration från serien. Det var för att seriens huvudperson Goku var min hjälte.

Medan jag växte upp minskade mitt behov av att ha en hjälte, precis som det gjorde för många andra, i enlighet med förväntningarna jag hade på mig själv. Jag gick till och med genom en period i mina tonår när jag tänkte att jag inte behövde några hjältar. Nu för tiden ser jag behovet av att ha hjältar igen – jag har flera hjältar som är skickliga, hårt arbetande, öppensinnade och ändå blygsamma.

Vikten av att ha hjältar

Hjältar kan hjälpa en att hitta syfte och riktning i livet. Därför kan vårt val av hjälte ses som en motsvarighet till det Sigmund Freud kallade överjaget, eller det ideal man strävar efter. Att ha bra hjältar kan vara ännu viktigare, eftersom de kan ha väldigt mycket inflytande på en person.

Hjältar kan även vara ett bra verktyg för att förbättra sig själv, eftersom de är synliga referenspunkter och något man kan sträva efter. Oavsett om de är stjärnor eller inte kan man se på deras egenskaper, personligheter eller färdigheter och se hur nära man själv är att nå sina egna mål, med dem som inspiration.

Många framgångsrika personer har inte bara efterliknat sina hjältar eller förebilder, utan till och med överträffat dem på något sätt. Den argentinska fotbollsspelaren Lionel Messi såg till exempel upp till Zinedine Zidane som sin personliga hjälte. Det tog inte lång tid innan han överträffade sin idol.

Steve Jobs såg Hewlett-Packard som en av sina personliga hjältar när han var barn. Vid 12 års ålder råkade han få en praktikplats på HP efter att ha ringt företaget och frågat om reservdelar till sin frekvensmätare. Senare blev Steve Jobs en nyckelperson på Apple, som på många sätt överträffade Hewlett-Packards framgångar och prestationer.

Men hjältar behöver inte stå i rampljuset och vara kända internationellt. För många människor är en förälder eller båda föräldrarna hjältar att se upp till, även i vuxen ålder.

Tysklands prins Mario Max, till exempel, ser sin far som sin personliga hjälte på grund av hans mod, optimism och vilja att inte låta svårigheter dra ner honom. Prins Marios far var barn under andra världskriget och upplevde väldigt svåra tider.

Hjältar för livet

Att ha hjältar är något som ger livet skönhet och inspiration. De kan ha många roller från barndom till vuxenliv och hjälper oss att definiera vilka vi är och vad vi vill bli. De hjälper oss att forma våra värden och motiverar oss att bli mer.

Vem är din hjälte?