7 tips som sparar pengar i höst

budget
2019-08-16

Sommaren är snart över och det är dags att komma tillbaka till vardagen. Vad kan man göra för att komma ikapp efter sommarens utgifter och spara pengar i höst? Läs våra 7 tips om hur du kan spara pengar efter sommaren.

1. Spara pengar när temperaturen sjunker

Nu när temperaturen är lägre kan du njuta av svalare luft. Du kan även spara pengar på uppvärmning och luftkonditionering. Stäng av fläktarna och öppna fönstret för att få frisk luft.

På tal om vädret kan det också vara läge att isolera inför den kommande vintern. Kontrollera tätningar över fönster och dörrar och se till så att det inte drar. Att byta ut tätningslister kan var ett billigt sätt att spara på värmekostnaderna när det blir kallare.

2. Ät hemlagat

Nu när det är kyligare ute kan du börja laga mer mat hemma och hoppa över restaurangbesöken. Många har fortfarande grillen framme. Tänk på att du fortfarande kan grilla ute och njuta av sommaren tills den är helt över.

Färska grönsaker finns också tillgängligt nu. Köp mängder av frukt och grönt och gör stora mängder mat som du kan frysa in. Soppor är ett enkelt sätt att ta vara på överblivna grönsaker. Frys in och använd senare. Du kanske kan ägna en kväll eller helg åt att laga sånt som du kan frysa in åt dig eller familjen till senare. Du sparar också tid med enkla måltider till hektiska höstkvällar.

3. Få ut det mesta av höstens reor

Att handla under "fel" säsong är ett bra sätt att spara pengar. Många rear ut sommarvarorna och andra har skolstartsrea på hösten. Håll dig till de saker du verkligen behöver istället för att impulshandla. På så sätt får du rabatt på saker du hade behövt köpa i alla fall.

Du kanske inte kom iväg på din drömsemester. På hösten kan du fynda helgresor. Du kanske kan boka in en resa till senare, kanske till och med till våren, och få ut så mycket som möjligt för pengarna.

Man hittar lätt bra erbjudanden online, men det finns andra sätt. Många företag rear ut sina varor och allt från försäkringar till telefonabonnemang kan innebära besparingar över tid. Håll utkik efter möjligheter att få bra erbjudanden eller fundera på att byta till en annan tjänsteleverantör.

4. Starta julhandeln nu

Sommarsemestrar är ofta den största utgiften för ett hushåll. På vintern är det jul man får se upp med. När du handlar under fel säsong kan det vara läge att köpa julklapparna redan nu. Gör en lista på de du tänker handla presenter till och var beredd redan när hösten kommer.

Alla julklappar behöver ju inte ha jultema (sådana är förmodligen inte tillgängliga än). De flesta vill hellre ha en present de verkligen behöver än något med en bild av en ren eller jultomte på. Presenter som inte har jultema används längre och kan avnjutas under hela året. Låt dig inte lockas av alla erbjudanden utan håll dig till din budget. Din plånbok kommer tacka dig.

5. Umgås hemma

De flesta har samma sits på hösten, mindre tid att umgås och mer praktiskt att ta hand om. Men många har tid på helgen så det kan vara ett bra läge att bjuda hem folk.

Genom att undvika restauranger och kaféer kan du spara pengar när ni umgås. Ta fram brädspelen eller spela krocket i trädgården. Det är mycket trevligare att sporta när det inte är så varmt ute. Men klä dig efter vädret.

6. Tjäna pengar på loppis

Har du saker du vill bli av med? Det är alltid bra att rensa upp för att spara tid och slippa stress när vi spenderar mer tid inomhus. En annan fördel är att du kan få in lite pengar när du säljer saker som du inte har användning för.

Det här är ett perfekt läge att gå igenom dina ägodelar, särskilt de som är undanskuffade någonstans. Det är ett jättejobb att gå igenom allt man har i ett hushåll, så välj dina strider. Nu när det inte är lika varmt längre är det behagligare att gå igenom förrådet. Dela in sakerna i tre kategorier: behåll, sälj och skänk.

Börjar du fundera på om du kanske har nytta av den där saken senare? Ingen panik. Du kan alltid hoppa över sånt och komma tillbaka till dem senare. Men om du ska vara effektiv måste du vara ganska hård. Du kan lägga upp saker som du vill sälja online. Du kan till och med börja lägga upp dina saker, exempelvis på lokala säljsidor på facebook, innan du har rensat klart. Och glöm inte lokala tidningar och säljtjänster online, särskilt inte för större, dyrare föremål.

7. Håll koll på finanserna

Även om du inte är på väg tillbaka till skolan själv så finns det gott om motivation att ta hand om praktiska göromål. Ta tillfället i akt och gå igenom din ekonomi. Lär dig hur du kan hantera dina skulder på ett bättre sätt. Och ta en ärlig titt på vad du spenderar dina pengar på. Kolla in appar för pengahantering och budget och program som hjälper dig att hålla rätt kurs.

Vart tar dina pengar vägen? Finns det något du kan skära ner på? En av de största utgifterna för många är mat. Tänk på att du kan ta med dig lunchlåda emellanåt. Visst är det lockande att äta lunch ute, men ibland är det faktiskt billigare med takeaway eftersom portionerna är så stora att du inte behöver äta allt på en gång. Spara resten så har du lunch i morgon också.

Du kan spara pengar under hela året. Men varje årstid har sina utgifter. Om du behöver göra stora inköp i höst kan du ha som mål att skära ned på andra utgifter. För oväntade utgifter kanske det kan vara en bra idé att ta kortsiktiga lån eller någon annan kredit för att hålla dig flytande. Använd budgetkollen så att du gör dina inbetalningar på ett effektivt sätt och får ut det mesta av hösten.