Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

6 steg för att fullfölja drömmen om att bli DJ

2017-10-31

På Ferratum tror vi på att uppmuntra och inspirera människor att fullfölja sina drömmar, att vara modiga och göra de saker som betyder mest för dem.

Våra passioner är ofta det som styr och inspirerar oss och det som ger våra liv mening. Men bara genom uthållighet, engagemang och beslutsamhet kan vi nå våra mål.

När det gäller passion är musik en sådan sak som inspirerar många människor. Musiken hjälper oss att känna en rad känslor. Den blir soundtracket till våra liv och har förmågan att transportera oss bort från våra vardagliga bekymmer och in i en annan värld.

Det är inte konstigt att många människor drömmer om att bli en DJ. Men hur ska man kunna komma igång? Tja, det gäller helt enkelt att ta det första steget. Det största problemet är ofta just det - att helt enkelt börja. Många människor ser inte riktigt möjligheterna. Att ha en färdplan för var du är och vart du vill åka är ett bombsäkert sätt att komma igång.

Här är sex steg som hjälper dig att komma igång med din dröm om att bli en DJ:

1. Lyssna!

Det första och kanske mest avgörande steget är att aktivt lyssna på musik. Lyssna på set, mixar och låtar av andra DJ:s på exempelvis Soundcloud, YouTube eller Mixcloud.

Gå till klubbar och lyssna på DJ:s. Få en känsla för musiken och en förståelse för hur man bygger ett så kallat set samt hur man bygger upp stämningen. Hur börjar och slutar ett bra set? Vad händer i mitten?

Medan du lyssnar på andra kommer du att utveckla en känsla för vad du själv vill. Är du intresserad av housemusik, electro, dancehall, techno, eller pop? Vill du arbeta med komplexa eller hypnotiska rytmer eller bara få alla att le stort på dansgolvet?

Att veta vad du vill kommer att hjälpa dig att hitta låtarna du sedan kan använda för att skapa unika upplevelser som DJ.

2. Köp mjukvara och utrustning

Sedan måste du köpa mjukvara och hårdvara så att du kan börja arbeta med musik på allvar. Ableton, Traktor och Serato DJ är alla populära program och vart och ett har sina egna distinkta fördelar.

Utöver mjukvara behöver du även utrustning för att mixa. Du kan alltid uppgradera din utrustning senare, men att skaffa en grund som håller måttet är viktigt. Pioneers industristandard DJM-850 mixer eller Denon DN-X1600 är båda bra val.

Med din programvara och mixer på plats är det dags att börja utforska. Du kan lära dig mycket av att bara vara nyfiken och prova dig fram. Vi rekommenderar också att du tittar på några av de hundratals video-tutorials och tips som finns på YouTube.

 

 

3. Anmäl dig till en kurs

Experimentera med din utrustning, lyssna på musik gjord med annan utrustning och titta på tutorials på nätet. Det är väl investerad tid. Men du når ofta relativt snabbt en punkt där du inser att det är dags att ta nästa steg.

För att komma till nästa nivå är det en bra idé att anmäla sig till en kurs. Det finns många kurser att välja mellan, som bland annat mjukvaruspecifika kurser för varje mjukvaruplattform, samt särskilda färdigheter man kan öva sig i som mixning, beat-matchning, produktion (om du vill komponera och spela in din egen musik för att använda i set) och själva liveframträdandet.

De flesta större städer erbjuder kurser i modern musik och ljud på universitetsnivå, men det finns även onlinekurser som är väl värda att utforska.

4. Spela in en mix

När du känner dig bekväm med din programvara och hårdvara och känner att du behärskar grunden är det dags att sätta ihop en mix.

Tanken är att skapa en resa för lyssnarna som gärna får bjuda på olika överraskningar. Efter att ha lyssnat till andra DJ:s mixar och verk bör du ha en grundläggande uppfattning om hur man kan strukturera ett riktigt bra set.

Använd ett program som exempelvis Logic eller Ableton att fånga din mix och dela den sedan på Facebook, Soundcloud eller Mixcloud.

Denna mix kan också vara din ”demo” som du ger till personer du vill jobba för eller med.

5. Börja spela!

Nästa steg är att börja verka som DJ. Det är det allt handlar om, eller hur? Ofta är det bästa sättet att komma igång på hemmafester eller vänners födelsedagskalas och studentskivor. Ta varje tillfälle du får att spela inför folk. Det ger värdefull erfarenhet.

Gå själv på fester och delta aktivt i klubblivet inom din musikaliska genre. Att skapa kontaktnät och lära av andra är mycket viktigt.

En annan populär metod är att kontakta lokala barer eller klubbar. Erbjud dig att vara värd en kväll när det inte brukar vara så många gäster på klubben. Drar du mycket folk kan du fortsätta och kanske till och med bli ett fast inslag i programmet.

Glöm inte att skicka din mix till fest- och klubbarrangörer. Du kan faktiskt göra det redan innan du haft en spelning, men vi rekommenderar att du väntar tills du har mött din publik några gånger.

6. Tålamod är en dygd

När du väl har börjat leva som en DJ med spelningar och arbetar med nya mixar gäller det att inte slå av på takten. Försök att fortsätta utvecklas.

Sätt upp några ambitiösa men ändå realistiska mål. Till exempel att ha spelat på en viss fest innan ett visst datum eller att, under en period, ha minst tre bokningar i veckan.

Lär känna människorna i ditt samhälle, initiativtagare, andra DJs och klubbägare för att bygga ditt varumärke. Framför allt, ha tålamod. Det tar tid att bli en välkänd DJ.

Börja idag

Om inte nu, när? Det är aldrig för tidigt att börja om du gör det i rätt ände.

Även om de största problemet människor möter när de jagar sina drömmar är att komma igång är det andra problemet pengar. Det är därför vi på Ferratum har utformat enkla, flexibla och kortfristiga lån som gör att du snabbt kan få tillgång till kontanter.

Om du behöver ett av våra onlinelån för att ha råd med mjukvara, eller för att kunna anmäla dig till en kurs, är vi här för att hjälpa dig nå dina drömmars mål.

Du kan ansöka om ett av våra kortfristiga lån via vår hemsida och du får besked inom några minuter.

När ditt lån är godkänt betalas pengarna ut till ditt konto inom en dag.

 

”Livet är antingen ett vågat äventyr eller ingenting.”
– Helen Keller

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +