Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

6 spartips inför vintern

2017-11-14

Vi närmar oss slutet på vad som lyckligtvis varit en ganska vacker och färgstark höst, och detta innebär såklart att dagarna blir både kortare och kallare. Som tur är har vi fortfarande några veckor på oss att förbereda inför vintern.

Även om vintern kan vara vacker och mysig så är det också den tid på året då värme- och elräkningar skjuter i höjden, med tanke på att naturligt ljus och värme inte finns att tillgå.

Trots ökad användning av el, finns det sätt du kan spara pengar under vintern. Här har du 6 praktiska tips:

1. Täta och stäng till

Tja, du kanske inte behöver gå så långt som att bokstavligt täta till överallt och stänga in dig, men det första man bör göra för att förbereda inför vintern är att hitta eventuella drag i huset eller lägenheten. Oftast är det drag runt kanterna på dörrar och fönster.

Genom att fästa en borstlist på ytterdörrar kan du hindra kalluft från att smyga in utifrån. Borstlister är billiga och lätta att få tag på, och kan köpas i järnaffärer.

För att täta sprickor och luckor runt fönster, kan du köpa tätningsmedel av silikon i järnaffärer för en billig peng. Genom att stoppa drag förhindrar du inte bara att kall luft kommer in, men du ser till att varmluften stannar inne längre.

2. Laga mat hemma med säsongsbaserade ingredienser

Det här tipset fungerar på tre sätt; du sparar pengar genom att köpa säsongsbaserade livsmedel, sparar genom matlagning i hemmet istället för att äta ute, och du kan använda värmen från ugnen för att hålla hemmet varmt.

Att köpa och laga mat med säsongsbaserade frukter och grönsaker är ett bra sätt att spara pengar. Potatis, äpplen, pumpa, morötter och andra rotfrukter är alla i säsong, för att inte tala om att de är väldigt mångsidiga livsmedel. Man kan göra soppor, grytor, och mycket mer - perfekt för de kallare månaderna.

Efter att ha använt ugnen till hälsosamma och goda pajer, ugnsrostade grönsaker eller kanelbullar, så kan du öppna ugnsluckan och låta värmen från ugnen värma upp rummet.

3. Bylta på dig

Alla gånger man som barn fick höra från föräldrarna att ta på sig tjocktröjan när man frös inomhus, eller när man fortfarande som vuxen tar på sig mystofflorna när det är kallt - det här tipset följer samma princip!

Försök att undvika rumsvärmare i hemmet. Det är mysigt, men de drar också väldigt mycket energi, vilket inte är det man vill under den kallare tiden på året.

Ligger du på soffan och läser eller tittar på TV, dra på dig en filt. Det räcker med att bara täcka axlar eller ben om man inte har lust att gosa ner sig helt. Istället för att höja värmen i huset, ta på en tröja. Fortsätt med vanan att ha tofflor inne istället för att gå barfota, eller kanske ta på ett par tjocka ullstrumpor - när fötterna är varma kommer kroppen snart ikapp.

 

 

4. Dra för gardinerna

Ett annat bra sätt att spara energi och pengar är genom att använda persienner och gardiner.

När solen skiner, ta vara på värmen och öppna upp dina persienner eller gardiner för att släppa in solljus.

På kvällarna, dra ner persienner och gardiner för att hålla värmen inne. Detta ger ett extra lager av isolering till hemmet, vilket kan göra stor skillnad.

5. Värm upp rummet

Även med extra lager av kläder, kan det finnas tillfällen när man ändå behöver en rumsvärmare. Om du använder en rumsvärmare, se till att du använder värmen ordentligt. Detta innebär att stänga dörrarna i rummet man är i, så att värmen inte smiter ut till rum som inte används.

Värmare är mycket mer effektiva i mindre utrymmen än större utrymmen. Begränsar du ytan kommer du märka hur du plötsligt inte behöver använda rumsvärmaren lika mycket. Med stängda dörrar kanske du bara behöver använda den i 30 minuter istället för flera timmar, vilket hade krävts för en större yta.

6. Använd LED-lampor

Med vinterns kortare, mörkare dagar använder vi mycket mer el. Ett smart sätt att spara energi och pengar är att använda LED-lampor. Ja, till en början LED-lampor är dyrare att köpa än vanliga glödlampor, men de kommer att göra en stor skillnad hos elräkningen, eftersom de bara drar ca 20% så mycket energi som vanliga glödlampor. De håller också mycket längre.

Sist men inte minst, i Norden gillar vi levande ljus. Det skapar en mysig och inbjudande atmosfär, men det är inte bara vackert - det ger också en del värme.

 

Har du några tips på att spara pengar i vinter? Dela gärna med dig.

 

Om du står inför en möjlighet att göra verklighet av en dröm och inte riktigt har tid att spara ihop pengarna, oroa dig inte. Vi på Ferratum kan hjälpa dig med ett tillfälligt lån – låt inget hindra dig.

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +