Årets läskigaste högtid

2020-10-29

Vi på Ferratum vill börja med att önska alla våra kunder och läsaren en riktigt fin helg. Men låt oss nu reda ut begreppen. Varför firar vi Halloween och vad är egentligen skillnaden mellan Alla helgons dag och Halloween? Låt oss ta reda på detta en gång för alla!

Vi börja med barnens stora godishögtid – Halloween. Namnet kommer från engelskans all hallos eve ”alla helgons afton”. Nu kan det uppstå en hel del förvirring, betyder det att Halloween och Alla helgons dag egentligen infaller på samma dag? Nej så är det inte. Halloween är kvällen före alla helgons dag och ska traditionsenligt firas den 31 oktober. Idag är högtiden viktig för handeln och firas därför alltid fredagen förre Alla helgons dag för att vi konsumenter är mer benägna att konsumera på helgen.

När vi nu rett ut begreppen och datumen är det dags att titta närmre på vart denna läskiga tradition kommer ifrån. Precis som med många av våra andra högtider var det amerikanerna som utvecklade Halloween till vad det är idag. Från början var det dock de irländska invandrarna som tog traditionen över Atlanten i mitten av 1800-talet. I Sverige började vi fira Halloween i början av 90-talet och sedan dess har högtiden utvecklats till en riktig guldgruva för handeln. Vi svenskar handlar gärna pumpor, dekorationer och utklädningskläder, vi köper faktiskt så mycket att handeln omsätter över en miljard kronor runt Halloween. Lika givet som att dekorera en pumpa är det att köpa mängder av godis under helgen. Lösgodisgrossisten Karamellkungen uppger att man ökar sin försäljning med så mycket som 50% kring Halloween. Men varför allt detta godis? Konceptet ”bus eller godis” är en viktig del av firandet i USA och blev populärt även i Sverige i början av 2000-talet. Ursprunget till idén med att gå utklädd från dörr till dörr för att få godis kommer dock från Storbritannien och Irland där barn gick från dörr till dörr för att sjunga och be för de döda i utbyte mot kakor. Idag är bus och godis en betydligt mer lättsam aktivitet som mest bringar glädje till både stora och små.

Alla helgons afton

I Sverige har vi firat denna ljusfyllda högtid sedan tiden efter andra världskriget. Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Det primära syftet med att fira är att tillsammans minnas de som lämnat oss, något vi gör genom att besöka kyrkogårdar och tända ljus på gravar som tillhör personer vi brytt oss om. Vid denna tid på året har det historiskt sett funnits många ritualer med döden som tema, men också  ritualer kopplade till skörd och grödor. I bondesamhället markerade Alla helgons dag sommarhalvårets slut och vinterns början.

Oavsett om du väljer att klä ut dig till spöke, besöka en kyrkogård med ett ljus eller fira att vintern är här så önskar vi dig en fin helg!